David Boati: ”Johnson underskattade EU”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt David Boati, SVT:s Europa-korrespondent, så står EU och Storbritannien långt ifrån varandra i förhandlingarna kring ett handelsavtal. Samtidigt är båda oroliga för vad en ”hård brexit” skulle innebära.

– Det ligger i båda parternas intresse att in i det sista försöka få till ett avtal, säger han.

Båda parter ser på möjligheterna att komma fram till ett avtal med pessimism. Att Boris Johnsson, Storbritanniens premiärminister, som i början av processen lät mycket mer positiv, nu ser dystert på saken kan bero på hans syn på EU, enligt David Boati.

– Han underskattade EU:s enighet kring att skydda sin inre marknad. Det blev svårare än vad han trodde att få till ett avtal. Han trodde också att europeiska företag skulle tycka det var viktigare att få till ett avtal med Storbritannien än vad de kanske gjorde, säger han.

Exakt hur en brexit utan ett avtal skulle påverka svensk ekonomi är i nuläget inte helt säkert.

– Det finns många svenska företag som handlar med Storbritannien som skulle påverkas. Det är klart att det blir krångligare.

Hör David Boatis analys i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.