Britterna bunkrar inför brexit – kilometerlånga köer vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fordon som tar sig över Engelska kanalen till Storbritannien har ökat kraftigt de senaste veckorna på grund av oron för en brexit utan ett handelsavtal.

Köerna med lastbilar ringlar sig långa och orsakar trafikproblem.

– Britterna bunkrar varor som aldrig förr, säger Sébastien Rivera, generalsekreterare för Frankrikes nationella transportorganisation, till Le Monde.

Imorgon, söndag, är deadline för brexitförhandlingarna mellan Storbritannien och EU. Båda parter har sagt att det är troligt med en så kallad hård brexit, alltså att Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunion utan ett avtal.

Samtidigt som förhandlingarna har pågått så har det brittiska samhället förberett sig. Motorvägen A16, nära franska Calais, har de senaste veckorna fyllts av lastbilar som trängs för att ta sig över till Storbritannien.

Detta på grund av en ökad efterfrågan på varor, enligt Sébastien Rivera, generalsekreterare för Frankrikes nationella transportorganisation, som intervjuats av Le Monde.

”Fruktar nya tullar”

Den kraftiga ökningen av fordon på vägarna har orsakat kilometerlånga köer och en rad trafikproblem.

– Britterna bunkrar som aldrig förr. De fruktar nya tullar, procedurer och avgifter, säger Sébastien Rivera till Le Monde.

En annan källa uppger för tidningen att antalet lastbilar ökat från cirka 12 000 om dagen i båda riktningarna till uppemot 18 000 de senaste två veckorna.

Boris Johnson: Förbered er

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som på torsdagen uppgav att förhandlingarna med EU kring avtalet kört fast, har uppmanat britterna att förbereda sig.

– Vi avbryter inte samtalen, förhandlingarna fortsätter. Men med tanke på var vi står är det viktigt att alla nu förbereder sig för den australiska modellen, sa premiärministern då, vilket skulle innebära en brexit utan ett handelsavtal.

Men Malcolm Turnbull, Australiens tidigare premiärminister, har tidigare höjt ett varningens finger.

– Var försiktig med vad du önskar. Australiens relation med EU är utifrån ett handelsperspektiv inte en relation som Storbritannien vill ha, sa han till BBC på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.