Beskedet: Förhandlingarna om brexit förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Tidsfristen för förhandlingarna om ett handels- och samarbetsavtal mellan EU och Storbritannien förlängs, meddelar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Förhandlingarna fortsätter här i Bryssel, säger hon vid en kort pressträff.

Parterna hade enats om söndag som deadline för brexitsamtalen.

Vid lunchtid höll Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett telefonmöte kring huruvida förhandlingarna trots allt skulle fortsätta. Beskedet kom strax därefter:

Brexit

– Vi har gett våra förhandlare mandat att fortsätta med förhandlingarna för att se om det går att komma fram till en lösning även vid denna sena tidpunkt, säger Ursula von der Leyen.

Johnson: Där det finns liv finns det hopp

Vid 14-tiden kommenterade även Boris Johnson beslutet att fortsätta samtalen.

– Förhoppningen var att vi skulle kunna nå en lösning i dag. Men som läget är nu så står vi fortfarande väldigt långt ifrån varandra, säger premiärministern.

– Men där det finns liv finns det hopp. Vi kommer att fortsätta samtalen.

Premiärministern understryker samtidigt att britterna måste förbereda sig på den så kallade australiska modellen, vilket innebär att Storbritannien lämnar EU utan ett handelsavtal överhuvudtaget.

– Vi har förberett oss väldigt väl för detta, säger Johnson.

Kan krascha ut ur EU

Att parterna återigen skjuter upp tidsfristen var inte oväntat, enligt SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson.

– Trots att man i onsdags sa att sista chansen var i dag, söndag, så har det under de senaste timmarna spekulerats i att de kanske ändå vill fortsätta att försöka, säger han.

Den riktigt skarpa tidsfristen är den 31 december, enligt Fredriksson. Har parterna då inte kommit överens om ett nytt handels- och samarbetsavtal så kommer britterna att krascha ut ur EU. 

Ett eventuellt avtal väntas omfatta över 600 sidor juridisk text och ska godkännas av såväl det brittiska parlamentet som EU-parlamentet. Men innan dess ska avtalet översättas till samtliga EU-språk, bland annat svenska.

– Det brukar normalt ta ett par månader att göra. Dessutom ska det debatteras i EU-parlamentet och alla medlemsländers regeringar ska godkänna det, säger Rolf Fredriksson.

– Men det är klart, är man på väg att nå ett avtal och få fram ett frihandelsavtal och avtal om framtida relationer så går det nog att snabba på det där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet