SVT:s Europakorrespondent konstaterar att Storbritanniens premiärminister Theresa May under fredagen åkte på ännu ett svidande nederlag i sin kamp för att nå ett utträdesavtal med EU Foto: SVT Nyheter / Alastair Grant / AP / TT

SVT:s korrespondent: May kommer att begära mer förhandlingstid

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det brittiska parlamentet ännu en gång röstat nej till Theresa Mays utträdesavtal har Storbritannien nu tagit ett steg närmare ett avtalslöst brexit. Men dagens omröstning kan också ses som en seger för dem som vill ha en mjukare skilsmässa från EU, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Vad innebär dagens beslut?

– Antingen lämnar nu Storbritannien EU utan ett avtal den 12 april eller så begär man ytterligare förhandlingstid av EU, säger Christoffer Wendick.

Vad är mest troligt?

Utifrån vad Theresa May själv säger pekar det mesta på att man kommer begära ytterligare tid och därmed tvingas delta i EU-valet i maj. Men detta är ingenting Storbritannien kan ta för givet utan någonting man måste kunna motivera för EU. Varför ska man få en sådan förlängning? Ska man hålla en ny omröstning eller ta ett omtag på hela brexitprocessen?

Hur väntas EU reagera på dagens beslut?

Vad man kan vänta sig, och det är nästan lite tjatigt nu, är att EU kommer säga att risken för ett avtalslöst brexit har ökat. Händer inget annat måste ju britterna lämna utan avtal den 12 april.

– Men av det vi har hört i veckan verkar EU vara för en förlängning och att låta Storbritannien vara kvar så länge det behövs. EU anser fortfarande att bollen ligger hos Storbritannien så nu måste man vänta in dem och låta britterna själva berätta vad de vill göra.

Finns det någon vinnare efter fredagens omröstning?

– I någon mån kan man väl säga att de som antingen vill ha en mjukare brexit, en andra folkomröstning eller ett nytt parlamentsval har vunnit. Och det är ju oppositionen Labour, som kan kryssa för de tre punkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.