Minst 330 människor har dödats i samband med demonstrationerna i Irak. Foto: SVT, AFP/TT

SVT:s korrespondent: ”Bilderna är vedervärdiga”

Publicerad

I Irak fortsätter protesterna som skakat landet i mer än en månad. Under fredagen mobiliserar demonstranterna åter och nya stora protester väntas. SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren är på plats i Bagdad och svara på tre frågor om demonstrationerna.

Vad vill demonstranterna ?

– De protesterar mot den utbredda korruptionen här i Irak, som gör att grundläggande saker som el- och vattenförsörjning inte fungerar. De tror inte på den sittande regeringens löften om begränsade reformer. De vill att regeringen ska avgå. Irak är ett rikt land som har världens fjärde största oljerikedomar – ändå lever miljoner människor under usla förhållanden, säger Stina Blomgren.

Minst 330 människor har dödats i samband med demonstrationerna. Hur har det gått till?

– De har dödats av prickskyttar som skjutit mot demonstranterna, men många har också dödats när de träffats av militära tårgasgranater som är fruktansvärt farliga. Bilderna är vedervärdiga och föreställer demonstranter vars huvuden eller bröst penetrerats av granaterna som sedan exploderat inuti deras kroppar. 

Vad säger omvärlden?

– USA har uppmanat Iraks regering att utlysa nyval. Amnesty International kallar det som händer här för ett blodbad och FN har uppmanat landets politiker att hitta en väg ut ur det farliga läget genom att genomföra reformer och ta krafttag mot korruptionen. Samtidigt står regeringssidan och demonstranterna väldigt långt ifrån varandra och ingen av sidorna ser ut att vilja ge upp, säger Stina Blomgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer