SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt om Irans robotattacker mot amerikanska flygbaser

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter midnatt avfyrade Iran minst 15 ballistiska robotar varav 11 träffade två amerikanska militärbaser i Irak.

– Irans utrikesminister twittrade i natt om attacken och skriver att man ansåg att man hade rätt att attackera flygbaserna. Han skriver i samma tweet att Iran inte vill eskalera ett krig, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt i Morgonstudion.

Under onsdagsmorgonen är skadeläget efter Irans attacker mot två amerikanska flygbaser i Irak fortfarande oklart.

Iransk statlig tv hävdar att 80 personer har dödats, skriver nyhetsbyrån Reuters. USA uppger än så länge att inga dödsfall inträffat.

Konflikten mellan USA och Iran

– Uppgifter från USA är att det ska ha kommit en varning innan vilket har gjort att många människor hann ta sig till skyddsrum, berättar USA-korrespondenten Carina Bergfeldt i SVT:s Morgonstudion.

Dämpat tonläge

USA:s president Donald Trump twittrade under natten och meddelade att ”allt är bra” och att han kommer göra ett uttalande under morgonen lokal tid.

– Trumps ton i den här tweeten är inte aggressiv vilket många är lättade över. För två dagar sen skrev han att om Iran skulle få för sig att till exempel attackera en amerikansk flygbas, skulle han svara omedelbart med lite av all den ”vackra militära utrustning” som han har införskaffat, säger Carina Bergfeldt.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet