Sydkoreas president Moon Jae-il, USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Foto: TT

SVT:s korrespondent: Detta ligger bakom avspänningen mellan Sydkorea och Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Häromdagen höll Nordkorea sina första formella samtal med Sydkorea på två år. Och nu står det klart att landet skickar en trupp till vinter-OS i Pyeongchang.

SVT Nyheters Asienkorrespondent Susan Ritzén reder ut varför relationen mellan länderna har börjat tina.

Vad är det som händer?

– Det började med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-uns nyårstal, då sade han att Nordkorea gärna ville ha samtal med Sydkorea om att delta i OS. De var de första lite mjukare tongångarna som vi hört från Nordkorea på väldigt länge. Det här satte i gång en febril aktivitet i Sydkorea, där deras president Moon Jae-in gick till val på att få Nordkorea till OS och förbättra relationerna med Nordkorea. Länderna upprättade en telefonlinje, men samtidigt tror jag att Sydkorea har haft kontakter med Nordkorea redan innan eftersom så många detaljer redan var lösta i OS-överenskommelsen. Allt det här innebär ökad avspänning på Koreahalvön.

Nordkorea testar robotar
Susan Ritzén. Foto: SVT

Varför sker det en avspänning just nu?

– Jag tror det är en kupp av den sydkoreanska presidenten, att han ringde till USA:s president Donald Trump efter nyårstalet eftersom han var orolig för att Nordkorea skulle försöka sabotera OS. Vi har ju sett det tidigare, före OS i Seoul 1988, då nordkoreanska agenter sprängde ett av Korean Airlines plan och alla ombord dog. Senare har det framkommit att syftet var att försöka skrämma människor från att besöka spelen. Sydkorea har även varit orolig för att Trumps hårda ordalag skulle eskalera motsättningarna och urarta i en militär konflikt på Koreahalvön. Jag tror att Moon Jae-in övertalade Trump att senarelägga ländernas gemensamma militärövning som annars skulle ha ägt rum under paralympics. Det här är övningar som simulerar attacker mot Nordkorea och Nordkorea har sett dem som rena krigsförklaringar.

Vad händer framöver?

– Det ser ut att bli fredliga spel i Pyeongchang. Men efter OS kommer USA inte att gå med på att skjuta upp militärövningen längre och då kommer vi troligen att få se en ökad spänning igen. Men det som är bra är att länderna har upprättat en kanal för samtal som de inte har haft på flera år, det gör att Sydkorea kan mildra reaktionerna på Trumps tweets som har destabiliserat hela regionen. Jag tror att Nordkorea är väldigt glada om samtalen kan hålla sig kring OS och hålla kraven på att avveckla kärnvapenprogrammet på avstånd. Grundproblemet är att Nordkorea fortsätter att utveckla kärnvapen i strid mot FN:s resolutioner. Samtidigt börjar FN-sanktionerna att drabba befolkningen på allvar, det kan göra att regimen får det svårare att hålla människor i schack. Vi har sett flera avhopp än vanligt från Nordkorea den senaste tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet