Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ingen som tror att man kommer bli färdig. De flesta ledarna åker ju hem på lördag, säger SVT:s reporter Susan Ritzén. Foto: SVT

SVT:s reporter på COP27: ”Ingen som tror att man kommer bli färdig”

Uppdaterad
Publicerad

I dag möts världens ledare en sista gång på FN:s klimatmöte COP27. I går presenterades ett första utkast på det slutdokument som ger en fingervisning om vart klimatförhandlingarna är på väg. Men utkastet får kritik för att sakna konkreta lösningar.

– Det är ingen som tror att man kommer bli färdig idag, säger SVT:s reporter Susan Ritzén.

FN:s klimatmöte COP27 har pågått under två veckors tid. Delegater från nästan 200 länder har fått säga sitt om vad de tycker bör vara med i slutdokumentet. Igår presenterades ett utkast till ett slutdokument som beskrivs som uddlöst.

– Att bara kasta ut ett slags utkast med ett smörgåsbord med alla möjliga förslag som skulle kunna ingå i ett slutdokument. Det gjorde verkligen ingen glad, säger SVT:s reporter Susan Ritzén.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

– I det här läget av förhandlingarna brukar man ha en koncentrerad text och då handlar det bara om enstaka ord som man sedan ändrar

Hon beskriver en situation där alla skyller på varandra.

– Det har inte funnits någon tydlig linje på vad man vill uppnå med mötet utan man har sagt att man vill genomföra de beslut som redan fattats, och inte ens på den punkten har man kommit särkilt långt.

– Inte förrän söndag tror jag vi vet om vi har ett politiskt dokument som kommer ut, säger hon.

Hör mer om läget på COP27 i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet