Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Utkast till nytt klimatavtal klart

Uppdaterad
Publicerad

Ett utkast till ett avtal från klimatmötet COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten har presenterats. Men mycket är kopierat från förra årets mål.

Däremot nämns inga direkta lösningar gällande gas och olja. Dokumentet tar inte heller upp nedfasning av klimatskadliga ämnen. Många av målen i utkastet, som utfasning av viss kolkraft och fossila subventioner, formulerades under klimatmötet i Glasgow förra året.

Inte heller nämns den fond för så kallat klimatskadestånd som varit på tapeten under COP27. Fonden är tänkt att kompensera de länder som är hårdast drabbad av klimatrelaterade skador och förluster, och har varit ett strikt krav från många ö-nationer och utsatta länder. EU och USA har dock sagt nej till kravet.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

– Det är inte en ny fond som nödvändigtvis är lösningen till det här. Man märker att länderna som tar ut ur fonden är inte de som har störst behov. Det är en mer teknisk komplex fråga än att vi startar en ny fond, säger Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i Morgonstudion, och syftar till den befintliga Green climate fund.

Kritiker menar att utkastet är ett misslyckande, men dokumentet är långt ifrån färdigt.

”Tiden är inte på vår sida”

Utkastet understryker också vikten av att nå Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmingen till väl under 2 grader, och helst 1,5 grader.

Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry har uppmanat delegationerna att komma fram till ett avtal senast på fredag.

– Tiden är inte på vår sidan, låt oss lösa det här tillsammans, säger han på mötet.

COP27 ska enligt schemat avslutas på fredag, men förhandlingarna har dragit ut på tiden och antas gå in på övertid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FN-delegaten Hanan Morsy är besviken på att avtalstexten inte nämner de fattiga ländernas anspråk på en fond där den rika världen betalar för klimatskador i fattigare länder. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet