Explosionen har jämnat hamnområdet med marken och det är där som Libanon försörjs med mat. Libanon importerar 80 procent av sina livsmedel så det här är en akut fråga, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren. Foto: AFP/TT/SVT

SVT:s korrespondent: ”Hela hamnen är jämnad med marken”

Uppdaterad
Publicerad

Det stiger fortfarande rök från hamnområdet i Beirut efter tisdagens massiva explosion. Hela hus har raserat, fasader och glasrutor är bortsprängda, berättar SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.

Vad vet man exakt om vad som har hänt? 

– Det som är uppenbart är att det är högexplosivt material som har orsakat det här. Nu utreder man för att ta reda på hur det här gick till. Till en början talades det om ett fyrverkerilager, men det verkar vara avskrivet nu och man talar om tusentals ton av ammoniumnitrat. Det är ett högexplosivt ämne och ska ha förvarats bredvid bränsledepåer. Även om bränsledepåer är svårantändligt säger experter att det är vansinne att förvara ammoniumnitrat så nära.

Explosioner i Beirut 2020
Explosionsplatsen markerad på en satellitbild över Beirut. Siffrorna är ungefärliga och visar hur många som bor inom det markerade området. Källa: New York Times Foto: SVT Grafik

Vad innebär det här för ett land som Libanon som befinner sig i en ekonomisk kris, dessutom under coronapandemin?

– Det här är förödande för Libanon. Den här sommaren var redan innan det här inte som någon annan. Folk var redan otroligt nedslagna över situationen i landet. Man har en ekonomi som var i fritt fall redan innan coronakrisen med en valuta som har tappat 80 procent av sitt värde. Hela medelklassen blev fattiga över natt. Det har varit ont om bröd och vete här och en sak många pratar om är att ett stort vetelager hade precis kommit in till hamnen.

Den röda rutan markerar explosionsplatsen i Beirut, Libanon. Explosionerna orsakade materiella skador i stora delar av staden, flera av dem markerade på kartan. Källa: New York Times Foto: SVT Grafik

Förödelsen efter explosionen är enorm, hur ska återuppbyggnaden av staden ske?

– Hamnen ligger centralt i hjärtat av Beirut, i ett område som fortfarande inte byggts upp efter det 15-åriga inbördeskriget. Den stora frågan nu är hur Libanon ska kunna resa sig och komma på fötter efter det som hänt. Explosionen har jämnat hamnområdet med marken och det är här som Libanon försörjs med mat. Det här landet importerar 80 procent av sina livsmedel så det är en akut fråga.

Mer än halva staden verkar ha drabbats av explosionen, enligt Beiruts guvernör, Marwan Aboud. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet