SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen. Foto: SVT/TT

SVT:s meteorolog: Irma trycker in vattnet mot kusten

Uppdaterad
Publicerad

Om orkanen Irma fortsätter i den riktning som prognoserna förutsett kan den leda till stora översvämningar i Florida. Det kan i sin tur leda till ännu större problem.

– Bor du låglänt så kan det vara översvämmat långt efter att orkanen lugnat sig, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Som mest kan vattennivåerna stiga upp mot fem meter från marken och det är främst sydvästra Florida som tros drabbas hårdast.

Tampa ses som USA:s mest utsatta stad eftersom området ligger i höjd med havsnivån och nära en bukt. Nu fruktar många att vattnet kan stängas in i bukten.

Stormen Irma

Enorma mängder vatten

Enligt Åsa Rasmussen tror de flesta att blåsten är det farligaste med en orkan, men det som de då glömmer bort är väderfenomenet stormflod, som innebär att stora mängder vatten som svämmar över.

 – När det blir ett lågtryck så stiger vattnet. Samtidigt trycker Irma in vattnet mot kusten och det leder till att vi får stora vågor och översvämningar.

Marken kan inte suga upp de stora mängder vatten som svämmar över och det leder i sin tur till problem med både el och avlopp.

Kommer märkas långt efter orkanen dör ut

Om Irma fortsätter i riktningen som prognosen visar kommer den att avta och dö ut på tisdagsmorgonen lokal tid.

– Men efterspelet av orkanen Irma kommer att märkas många dagar efter det, säger Åsa Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet