Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Historiker jämfört det med när Finland frigjorde sig från Sverige 1809”, säger SVT:s reporter på plats i Finland om landets Natobesked. Foto: SVT

SVT:s reporter: ”Talas redan om att bygga stängsel vid gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

Att Finland kommer att ansöka om Natomedlemskap är ett historiskt beslut – ett beslut som kan jämföras med det om medlemskapet i EU 1995. Det menar SVT:s reporter Hasse Svens som befinner sig i staden Vaalimaa vid den ryskfinska gränsen.

Redan inom några dagar kommer Finland officiellt att ansöka om medlemskap i Nato, säger Hasse Svens i Morgonstudion.

– Det kommer att bli ett helt nytt läge här i Finland, och ett helt nytt läge här vid gränsen nu när det också blir en Nato-gräns. Det talas redan om att man ska bygga stängsel, inte efter hela gränsen men vid strategiska platser längs gränsen, säger han.

Hör mer från Hasse Svens i klippet ovan.

Förtydligande: I klippet sägs att Finland ”frigjordes från Sverige” 1809. Landet blev då en en del av Ryssland som ett resultat av det finska kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.