Polens, Tjeckiens och Sloveniens premiärministrar möter Zelenskyj i Kiev

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällen möts Polens, Tjeckiens och Sloveniens premiärministrar med Ukrainas president Volodomyr Zelenskij i Kiev. Ett möte som inte är helt riskfritt.

De tre ländernas ledare färdades till Kiev med tåg under tisdagen och kunde på tisdagkvällen mötas i samtal med Ukrainas president Volodomyr Zelenskij.

”Vi måste stoppa tragedin som händer i öst så snart som möjligt”, skrev Polens premiärminister Mateusz Morawiecki på Facebook, då de var framme i huvudstaden.

Kriget i Ukraina

Att mötet sker på plats i Kiev är inte helt utan risker för de inblandade.

– Det är speciellt att ha ett möte i just Kiev med tanke på situationen som råder. De kommer från vad Ryssland betecknar som “fiendeland”. Om man tittar på situationen som varit har en amerikansk journalist dödats och även hans ukrainska medhjälpare dödades, säger SVT:s reporter Elin Jönsson som är på plats i sydvästra Ukraina tillsammans med fotograf Niclas Berglund.

– Läget är mycket allvarligt och i kväll införs det ett utegångsförbud i Kiev som kommer vara i 1,5 dygn för att man väntar sig att terrordåd kan hända. Det man tror är att ryska spioner kommer att sabotera och förbereda för invasion, eftersom man inte lyckats inta Kiev som planerat, säger Elin Jönsson i SVT:s Aktuellt.

”Står på Ukrainas sida”

Innan mötet skrev Tjeckiens premiärminister Petr Fiala på Twitter:

”Syftet med besöket är att visa EU:s stöd för Ukraina och dess frihet och självständighet”.

– Målet är att visa Ukraina sitt stöd och pressa på så att förhandlingarna ska leda någon vart. Man vill visa att man vågar åka dit och står på Ukrainas och  Zelenskijs sida och att man inte viker sig. Det är väldigt symboliskt att man är på plats, säger Elin Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet