Kameramannen Pierre Zakrzewski arbetade som journalist och kameraman för Fox News och har tidigare rapporterat från krigsdrabbade länder som Irak, Afghanistan och Syrien. Foto: Pierre Zakrzewski/Fox News via AP

Amerikansk fotograf och ukrainsk journalist dödade i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska fotografen Pierre Zakrzewski från tv-kanalen Fox News och den ukrainska journalisten Oleksandra Kuvshinova har dött efter en attack i i Horenka utanför Kiev.

Zakrzewski reste tillsammans med journalisten Benjamin Hall som också skadades under måndagen. Enligt kanalen vårdas han fortfarande på sjukhus i Ukraina. Oleksandra Kuvshinova ska ha färdats i samma fordon som Fox News team när det blev beskjutet, rapporterar BBC.

Senare på tisdagen bekräftade Anton Gerashchenko, rådgivare vid Ukrainas inrikesministerium, att även Kuvshinova dödats i attacken. Hon blev 24 år.

Kriget i Ukraina

Fox News: Stor sorg

Pierre Zakrzewski arbetade som journalist och kameraman för Fox News och har tidigare rapporterat från krigsdrabbade länder som Irak, Afghanistan och Syrien. Han var baserad i London och arbetade med Rysslands invasion i Ukraina sedan kriget bröt ut.

”Det är med stor sorg och tungt hjärta vi meddelar nyheterna om vår älskade kameraman Pierre Zakrzewski. Pierre dog i Horenka, utanför Kiev. Hans passion och talang som journalist saknar motstycke”.” skriver Fox News VD Suzanne Scott på deras hemsida.

Oleksandra Kuvshinova hjälpte Fox News team på plats i Kiev:

”Hon var otroligt begåvad och jobbade i veckor direkt med hela vårt team på plats, hon jobbade dygnet runt för att världen skulle få veta vad som händer i hennes land”, säger Scott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet