Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungern är ett av de länderna som får fortsätta importera olja. ”Jag tror de ser det som en vinst”, säger SVT:s reporter Ida Linde. Foto: SVT

SVT:s reporter om undantaget från importstopp av olja

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av långdragna förhandlingar kom EU-ledarna överens om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland, som bland annat innefattar stopp av rysk olja. Men, en tredjedel av oljan stoppas inte – vissa länder omfattas av ett undantag som gör fortsatt import möjlig.

–  Man kan ju säga att de som får betala priset i det här läget är de som får oljan via fartyg, säger SVT:s utrikesreporter Ida Linde, som är på plats i Bryssel.

I ett första läge är det oljan som kommer till EU-länder via båt som stoppas, undantag gäller olja som kommer till EU-länder via ledningar.

Att få till ett undantag var viktigt för Ungern, som varit kritiskt mot oljestoppet, men även andra länder i centraleuropa, säger SVT:s utrikesreporter Ida Linde.

– På det här sättet får de fortsätta köpa rysk olja under en övergångsperiod som de får på sig att försöka ställa om och göra sig oberoende av den ryska oljan. Och hur lång den här perioden är verkar variera lite från land till land.

Tjeckien får till exempel 18 månader på sig att ställa om, när det gäller Ungern finns ännu inget beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet