SVT:s team på plats i Wien: Enormt polispådrag jagar gärningsmännen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s EU-reporter Christoffer Wendick och fotograf Per Leandersson finns på plats i Wien och rapporterar om ett enormt polispådrag som jagar gärningsmännen efter skottlossningarna i centrala Wien.

– Det  är oerhört dramatiskt här.

Polisen kontrollerar ett stort antal personer i jakt på gärningsmännen, och även SVT:s fotograf blev nedtvingad på marken.

Hör Christoffer Wendick berätta om dramat i klippet ovan.

Misstänkt terrordåd i centrala Wien

Pinnat inlägg

Detta vet vi om terrordådet i Wien

• Flera gärningsmän öppnade eld på sex olika platser i centrala Wien, med start vid en synagoga strax efter klockan 20.

• Minst fem personer har dödats, varav en var en gärningsman. Den senare sköts ihjäl av polis.

• Inrikesministern Karl Nehammer har sagt att den dödade gärningsmannen var IS-sympatisör.

• Den dödade gärningsmannen var utrustad med automatvapen och ett fejkat bombbälte, uppger österrikisk polis på Twitter.

• Polisen jagar fortfarande minst en gärningsman. Sökningen begränsas inte enbart till huvudstaden. Armén bevakar delar av huvudstaden för att polisen ska kunna fokusera på att jaga gärningsmännen.

• Minst 15 personer har skadats, varav sju har allvarliga skador. En av de skadade är polis.

• UD har i nuläget, tidigt på tisdagsmorgonen, inga uppgifter om skadade eller avlidna svenskar.

Kurz säger också att det är tydligt att attacken är ett islamistiskt terrordåd.

Enligt Sebastian Kurz, förbundskansler i Österrikesförbundskansler, skadades 14 personer i terrordådet. Flera kämpar för sina liv. Flera personer ska också ha gripits av polis, som genomförde ett antal razzior under natten.

Enligt österrikiska myndigheter är den döda gärningsmannen en 20-åring med medborgarskap i Österrike och Nordmakedonien. Gärningsmannen ska sedan tidigare ha varit dömd för terroristbrott.

Dödssiffran efter terrorattacken är nu uppe i fem, varav en av de döda är en misstänkt gärningsman.

Polisen i Wien bekräftar att ytterligare en civil har dött i terrorattacken. Totalt har fyra personer avlidit, varav en av dem var en gärningsman.

Inrikesministern återupprepar måndagens budskap om att allmänheten ska stanna inomhus.

Den dödade gärningspersonen var beväpnad med bombbälte och var IS-sympatisör, säger Österrikes inrikesminister under en presskonferens som hålls just nu.

Rabbin Schlomo Hofmeister berättar att människor blev beskjutna vid barområdet Bermudadreieck (Bermudatriangeln).

- Det var åtminstone en angripare – det är väldigt svårt att säga hur många det var – som sköt på folket som satt vid barerna och pubarna, säger han till ORF. (TT)

Ytterligare en person har dött, säger Wiens borgmästare till österrikiska ORF. Det rör sig om en kvinna från allmänheten som dött till följd av skador från det misstänkta terrordådet. Totalt har tre personer dött, varav en är en misstänkt gärningsperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Wien

Mer i ämnet