USA:s handelsminister Wilbur Ross tjänar pengar på affärer med personer i Vladimir Putins inre krets – Leonid Mikhelson, Kirill Sjamalov och Gennadij Timtjenko – avslöjar Uppdrag granskning tillsammans med TT och journalistnätverket ICIJ.
Enligt SVT Nyheters Rysslandskorrespondent Bert Sundström handlar det om två gamla rävar och en uppkomling.
– De gamla rävarna är Mikhelson, som tjänat sina pengar innan Putin kom till makten och kanske inte är så beroende av honom. Den andra är Timtjenko som har varit kamrat med Putin sedan 20 år tillbaka, säger han i SVT:s Morgonstudion.
Uppkomlingen Kirill Sjamalov är ung – bara lite över 30.
– Han är son till en av Vladimir Putins närmaste vänner. Efter att han 2013 gifte sig med Katerina, Putins yngsta dotter, har han plötsligt blivit mycket, mycket rik. Det hänger samman med att han har fått köpa stora delar av det här bolaget som Wilbur Ross och hans företag gör affärer med.
Inga reaktioner i Ryssland
Till skillnad från i Europa och USA har Paradisläckan inte lett till några särskilda reaktioner i Ryssland.
– Vad jag vet inga alls. Sett ur rysk synvinkel är det här helt enkelt affärsmän som gör sina affärer, det finns inga sanktioner mot att ryska företag och ryska banker och ryska miljardärer gör sina affärer med vem de vill. Problemet ligger på andra sidan Atlanten, i USA, där det kan vara tveksamt.
Underförstått samarbete med Putin
Bert Sundström menar att affärsmän som inte har lytt Putin har tvingats i exil eller i fängelse i Ryssland. Därför har de som är kvar ett underförstått samarbete med den ryske presidenten.
– Gör man affärer med de här personerna gör man indirekt något som Kreml och president Putin tycker är bra.
Kommer det här att få några följdverkningar i Ryssland eller för Putin?
– Det kan jag inte tänka mig. Sett ur rysk synvinkel är det här affärsmän som gör bra affärer. Bra affärer är bra för Ryssland.
Fakta: Paradisläckan
• Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.
• Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.
• Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.
• De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.