SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström om den diplomatiska krisen. Foto: SVT

SVT:s korrespondent om diplomatiska krisen

Uppdaterad
Publicerad

Den diplomatiska krisen mellan Ryssland och väst fördjupas nu i rask takt. Bert Sundström, SVT Nyheters korrespondent i Ryssland, svarar på fyra frågor om den senaste utvecklingen där en svensk diplomat utvisas.

Vad betyder dagens utvisning för relationen Sverige–Ryssland?

– Att relationerna är fortsatt ansträngda, men det är ingen dramatisk försämring i sig. Att Ryssland svarar på Sveriges utvisning av deras diplomat är kutym i det diplomatiska spelet.

Vad kan nästa steg väntas bli?

– Ryssland har antytt att man är beredd att trappa upp det hela ytterligare. Troligen kommer man att kräva att Storbritannien ytterligare minskar sin diplomatiska närvaro i Ryssland. Jag har ingen känsla av att denna kris mattas av, snarare tvärtom.

Vad behövs för en vändning?

– Antingen att Storbritannien säger ”Oops, ursäkta vi hade fel och ni är oskyldiga till nervgasattacken”. Eller att Ryssland säger ”Ok förlåt, det var vi som gjorde det”. Inte särskilt sannolikt alltså. Positionerna är väldigt låsta, det kan dröja månader och till och med år innan detta normaliseras.

Vad säger ”vanliga ryssar” om det som pågår?

– De flesta får sin information från radio och tv som i stort sett vidarebefordrar de officiella ståndpunkterna: Att det pågår en antirysk kampanj med USA i spetsen samt att västvärlden tycker illa om Ryssland och ryssar. Folk känner sig angripna och tror inte på anklagelsen att Ryssland ligger bakom nervgiftsattacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer