Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är islamistiska organisationer som har organiserat protesterna”

SVT:s Turkietkorrespondent: Islamistiska organisationer bakom protesterna

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget är uppskruvat i Turkiet och politiker, medier och allmänheten har reagerat starkt på lördagens koranbränning i Stockholm.

– Det finns dels en ilska över att se deras heliga skrift brännas, dels en ilska mot Sverige som nation, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Den dansk-svenske högerextrema politikern Rasmus Paludans koranbränning nära Turkiets ambassad i Stockholm väcker ilska i Turkiet. Flera protester har hållits under helgen.

Protesterna har organiserats av islamistiska organisationer, men Paludans aktion har också fördömts brett politiskt, berättar SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

– Gemene man i Turkiet upprörs av att se bilderna och har svårt att förstå att det här är en aktion som skyddas av svensk polis. Det finns dels en ilska över att se deras heliga skrift brännas, dels en ilska mot Sverige som nation.

I klippet ovan svarar Tomas Thorén på tre frågor om protesterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.