SVT:s utrikeskommentator: ”Nej, ledarna lyssnar inte på Greta Thunberg”

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg kommer att delta på klimattoppmötet COP25 i Madrid – för att sätta press på makthavarna. Men lyssnar verkligen ledarna på den svenska klimataktivisten? Nej, menar SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström i Morgonstudion.

”Vi kommer att fortsätta göra vad vi kan, och sätta press på folk med makt.”

Så sa den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg till nyhetsbyrån Reuters när hon klev i land i Lissabons hamn i Portugal. Thunberg har tagit sig till de södra delarna av Europa för att delta på klimattoppmötet COP25 i Madrid.

”Hon blir allt mer politisk”

Erika Bjerström, SVT:s utrikeskommentator, tror att Greta Thunbergs närvaro hjälper till att sätta fokus på Madridmötet.

– Hon har ju väldigt många anhängare runt om i världen, som Fridays for future-rörelsen. Det som är intressant med Greta Thunberg är att hon inte betonar individens val – hon är väldigt politisk och blir allt mer politisk, säger Erika Bjerström i SVT:s Morgonstudion – och syftar på att Thunberg sätter press på näringslivsledare och politiker.

Lyssnar ledarna på henne?

– Nej, är det korta svaret. Den stora konflikten som man börjar se nu, eftersom till och med EU-parlamentet har utropat klimatnödläge, är en allt mer ekonomisk konflikt i samhället. Politikerna som åker till Madrid är också de som subventionerar olje- och kolföretagen.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet