En mycket kraftig bomb exploderade intill en vägspärr i Somalias huvudstad Mogadishu. Foto: AFP/TT/SVT

Johan Ripås: ”Det är en av de blodigaste attackerna på väldigt länge i Mogadishu”

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran fortsätter att stiga i Somalias huvudstad Mogadishu efter att en bilbomb detonerat vid en checkpoint.

– Den här attacken var ovanligt kraftfull och krävt ovanligt många dödsoffer, säger Johan Ripås, SVT:s utrikesreporter och tidigare Afrikakorrespondent.

Det uppges vara över 90 döda i Mogadishu efter dagens bombdåd och siffran befaras bli ännu högre. Vad kan man säga om attacken? 

Det här var en riktigt stor smäll och bomb. Det är en av de blodigare attackerna på väldigt länge i Mogadishu.

Mogadishu drabbas ofta av liknande attacker, men den här har krävt ovanligt många dödsoffer. Det skedde på en plats där det finns mycket civila och många unga människor har dött. 

Vem eller vilka kan ligga bakom attacken? 

Vi vet ännu inte vem eller vilka som ligger bakom den här attacken men det finns flera möjliga orsaker. Det kan vara terrorgruppen al-Shabaab som väljer att slå till kring juletid. Men den här platsen är också speciell. Det är en checkpoint där man både legalt och illegalt beskattar fordon och flera grupperingar slåss om kontrollen över just den här checkpointen, däribland al-Shabaab.

I teorin kan det dock vara någon annan som ligger bakom dådet, det finns många andra militanta grupper i Somalia. Och det finns också en risk att ingen kommer ta på sig en sådan pass våldsam och avskydd attack med många unga döda.

Det sker många attacker just i Mogadishu, vad är det som gör situationen där så utsatt? 

Somalia är ett land i kaos där många grupper försöker ta makten.  

al-Shabaab brukar slå till mot den sittande regeringen och gruppens mål är att störta den demokratiskt valda regeringen. De attackerar också mot till exempel hotell där regeringsrepresentanter bor för att visa att man har ett våldskapital och att regeringen inte kan skydda folket. 

Men sen är också korruptionen i landet skyhög och flera grupper slåss om de inkomster som finns. Och det finns mycket pengar som kommer in till Mogadishu från bland annat Qatar och andra länder som har olika slags projekt och investeringar i landet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.