SVT träffar Syriens nye oppositionsledare

Publicerad

När protesterna i Syrien startade för 15 månader sedan arbetade Abdulbaset Sieda som lärare i arabiska hemma i Uppsala. Nu är han ny ledare för oppositionen i Syrien.

Han är helt okänd för de flesta. Men vid en presskonferens i Istanbul i dag presenteradesAbdulbaset Sieda som ny ledare för Syriska nationella rådet.

– Jag är medveten om att det inte är ett lätt jobb, det kräver ganska mycket och det finns massor av utmaningar, säger han till SVT.

En stor del av folket inne i Syrien kräver ett militärt ingripande för att få stopp på våldet, men du vill inte ha något ingripande utifrån?
– De på fältet upplever en svår situation. Deras liv är ett helvete och de vill att vi ska bli av med situationen så fort som möjligt. I dagsläget kräver vi att man ska fatta beslut via säkerhetsrådet under kapitel sju – alla möjligheter ska upp på bordet och man ska kunna använda våld för att tvinga regimen att acceptera någon annans plan, till exempel.

56-årige Abdulbaset Sieda har en doktorsexamen i filosofi från universitetet i Damaskus och har bott i Sverige och Uppsala sedan mitten av 1990-talet. Han har alltid varit oppositionell och som kurd kämpat för kurdernas rättigheter.

Sedan Syriska nationella rådet bildades har organisationen kritiserats för att vara ineffektiv och oenig. Genom att nu välja Abdulbaset Sieda som ledare hoppas rådet ena oppositionen och också få fler kurder och andra minoriteter att ansluta sig.

–Vi representerar nästan 60-70 procent av oppositionen, men det finns också andra grupper. Nu har vi dialog med alla och vi hoppas att de ska bestämma sig för att vara med, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet