Swedbanks huvudkontor i Riga, Lettland. Arkivbild. Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Swedbank anmäls även i Lettland

Uppdaterad
Publicerad

Finansmannen Bill Browder, som tidigare polisanmält Swedbank i Estland, gör nu detsamma med bankens lettiska del. Det framgår i dokument som SVT Nyheter har tagit del av.

Bill Browders företag, Hermitage Capital Management (HCM), vill att även den lettiska delen av Swedbank undersöks vad det gäller misstänkt penningtvätt. Därför lämnar de nu in en anmälan.

De hänvisar till ett antal transaktioner till lettiska Swedbank-konton, och begär att en pengatvättsexpert ser över dem, som en del av den pågående utredningen av Swedbank.

HCM: Överföringar identifierade

HCM uppger att de identifierat 2 653 883 amerikanska dollar i överförningar från estniska Danske Bank, till Swedbank i Lettland.

”På grund av de suspekta källorna bakom de identifierade tillgångarna, och de suspekta omständigheterna kring dem”, skriver HCM i anmälan.

I februari i år beslutade Estlands finansinspektion att Danske Bank tvingades stänga all sin verksamhet i landet, efter att ledningen erkänt penningtvätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet