Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fansen om och hur Taylor Swift kan påverka utfallet i det amerikanska presidentvalet: ”Swifties kommer bli galna” Foto: SVT/TT

Swifties: Taylor Swift har enorm påverkan på unga väljare i USA:s val

Uppdaterad
Publicerad

Taylor Swift är en av världens största artister och drog rekordpublik till Super Bowl med sin blotta närvaro. Nu spås hon kunna påverka vem som blir USA:s nästa president.

– Att Taylor Swift stöttar Joe Biden skulle ha en enorm påverkan på unga väljare, säger “swiftien” Lauren Lipman i Utrikesbyrån.

Inför förra presidentvalet gick Taylor Swift ut och stöttade demokraternas kandidat Joe Biden. Det har hon ännu inte gjort inför höstens val, men enligt amerikanska medier uppvaktas hon av Biden-administrationen. Samtidigt sägs personer nära till Donald Trump ha utropat ett “heligt krig” mot världsartisten, enligt tidningen Rolling Stones.

– Hon är störst i världen just nu och jag vet inte om hon vill sätta sin fot i politiken. Om Taylor Swift skulle säga något om vem hon stödjer tror jag att det skulle få en del swifties att tänka två gånger kring vem de röstar på, säger Lauren Lipman, som är ett stort fan, en “swiftie”.

Utrikesbyrån

Över hälften av amerikanerna säger sig vara fans av Taylor Swift. 16 procent säger sig vara hängivna fans och av dem är 55 procent demokrater medan bara 23 procent är republikaner, enligt en undersökning från 2023.

”Svår sits för republikanerna”

Att Swift har så lojala fans talar för att hon kan påverka, menar David James Jackson, professor vid State University som studerat kändisars politiska ställningstaganden.

– Republikanerna är i en svår situation för om Taylor Swift, som har en av de mest hängivna fanskarorna någonsin, faktiskt stödjer Joe Biden, då kan det spela roll, säger han i Utrikesbyrån.

En av fem tror på konspiration

Taylor Swift flög från sin pågående världsturné till Super Bowl för att stötta pojkvännen Travis Kelce, som spelar för Kansas City Chiefs. Deras förhållande har ifrågasatts för att vara äkta och har lett till konspirationsteorier om att världsartisten ingår i en sammansvärjning.

Enligt en färsk undersökning i USA, tror nästan en av fem amerikaner att Swift är inblandad i en ”dold” plan för att hjälpa Biden att vinna presidentvalet.

– Dessa galna konspirationsteorier är bara helt falska, säger Lauren Lipman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet