Företrädare för ANC har uttryckt ”stor besvikelse” över mannens agerande. Arkivbild. Foto: TT

Sydafrikansk politiker anklagas för överfall

Uppdaterad
Publicerad

En minister i Sydafrika anklagas för att ha slagit och sparkat en kvinna på en nattklubb i norra Johannesburg. Oppositionen kräver att han avgår.

Mannen, Mduduzi Manana, biträdande minister för högre utbildning, har nu bett om ursäkt. Han medger att han varit inblandad i en ”skamlig händelse” och säger att han, oavsett om han provocerats, borde ha behärskat sig.

Ska berätta allt för president Zuma

Han ger inga ytterligare detaljer om det påstådda angreppet, men säger att han ska ge en full redogörelse för president Jacob Zuma och det styrande partiet ANC.

LÄS MER: Historisk förlust för ANC i Sydafrika

Polisen bekräftar att en utredning pågår om händelsen som inträffade under helgen på en exklusiv nattklubb, och att en förundersökning inletts mot Manana.

”De sparkade mig”

En kvinna berättar i en tv-intervju att hon angripits av Manana och en grupp av hans vänner.

– De sparkade mig, de slog både mig och min kusin, säger hon till eNCA.

”Vi är traumatiserade”

Enligt kvinnan, som vill förbli anonym, satt hon med sitt sällskap och åt vid ett bord på klubben och samtalade om den pågående maktstriden om vem som ska ta över ledningen inom partiet ANC. Manana och hans eget sällskap ska ha suttit vid ett bord intill, anslutit sig till konversationen och då ilsknat till och gått till angreppet.

– Vi bara hängde med mina kompisar och plötsligt bli ministern och hans vänner arga. Han var rasande och startade hela tumultet. Vi är traumatiserade, säger kvinnan.

LÄS MER: Ny Zuma har presidentpost i sikte

En journalist blev vittne till det inträffade och uppger att Manana knuffade omkull kvinnan, och drog i hennes hår när hon låg på golvet.

Partiet besviket

Manana har sagt att han kommer att samarbeta med myndigheternas utredning.

Företrädare för ANC har uttryckt ”stor besvikelse”, och oppositionspartiet Demokratiska alliansen kräver hans avgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.