Sydkorea: ”Kim Jong-Un lever och mår bra”

Uppdaterad
Publicerad

Spekulationerna om Nordkorea-ledaren hälsa har pågått hela veckan. Men nu slår Sydkorea fast att diktatorn inte är död.

– Kim Jong-Un lever och mår bra, säger Moon Chung-In, utrikespolitisk chefsrådgivare åt Sydkoreas president Moon-Jae-In till CNN.

Kim Jong-Un har inte synts till sedan den 11 april. Spekulationerna om hans hälsa har sedan spätts på efter att han uteblivit från högtidlighållandet av den tidigare diktatorn, farfadern Kim Il-Sungs födelsedag den 15 april.

Spekulationerna har varit omfattande. Enligt källor till flera medier skulle diktatorn ha hamnat i ett kritiskt tillstånd efter en hjärtoperation. Enligt källor till Reuters ska sedan Kina ha skickat en delegation med bland annat medicinsk personal som skulle undersöka honom.

”Är i området Wonsan”

Både sydkoreanska och amerikanska myndigheter har tidigare konstaterat att det inte finns någonting som tyder på att dikatorn skulle vara allvarligt sjuk. Och nu slår Sydkoreanska myndigheter fast att diktatorn lever.

– Kim Jong-Un lever och mår bra. Han har uppehållit sig i området Wonsan sedan den 13 april. Inga suspekta förflyttningar har än så länge noterats, säger Moon Chung-In, utrikespolitisk chefsrådgivare åt Sydkoreas president Moon-Jae-In till CNN.

Tackade arbetare

Det han säger stämmer överens med satellitbilder som den amerikanska sajten 38 North nyligen publicerat. De påstås visa den nordkoreanske ledarens tåg i semesterorten Wonsan vid landets östkust.

Den knappa Informationen från den slutna staten är ofta svårbedömd. Och ryktesspridning är regel snarare än undantag vid de tillfällen då Kim Jong-Un inte synts till i offentliga sammanhang, skriver sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Under söndagen skrev den statliga nordkoreanska tidningen Rodong Sinmun att ledaren tackade arbetare i staden Samjiyon. Några nytagna bilder på diktatorn har däremot inte visats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.