Ett sydkoreanskt nyhetsinslag efter robotavfyrningarna den 2 november. Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Sydkorea: Nordkorea har avfyrat fyra nya robotar

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat fyra balistiska kortdistansrobotar. Det meddelar Sydkoreas millitär under lördagen. Nu fördömer EU uppskjutningarna.

Avfyrningen ska ha skett från Tongrim i Norra Pyongan-regionen, nära gränsen mot Kina, och inträffat strax innan klockan 12 på lördagen lokal tid. Robotarna ska ha flugit 13 mil innan de störtade i havet, enligt Seoul.

EU fördömer robotuppskjutningarna och uppmanar till ett globalt och enat svar. Detta innefattar gemensamma sanktioner från FN som skulle syfta till att förhindra Nordkorea från att erhålla de material och finansiella medel som krävs för att de ska kunna underhålla sitt illegala vapenprogram.

Varnar för eskalering

Sydkoreansk och amerikansk underrättelsetjänst undersöker avfyrningarna. Länderna varnar för att eskaleringen kan kulminera i nordkoreanska kärnvapenprover, och förlängde därför sina militärövningar till och med lördagen. Pyongyang har kallat övningen för en aggressiv provokation mot Nordkorea.

Spänningarna har ökat under senare tid på den koreanska halvön. Den 2 november avfyrade Nordkorea över 20 robotar, varav en slog ned nära Sydkoreas territorialvatten – första gången så skett sedan slutet av Koreakriget 1953.

Dagen därpå sköts flera robotar.

Togs upp i säkerhetsrådet

Eskaleringen behandlades i FN:s säkerhetsråd på fredagen. USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield anklagade Kina och Ryssland för att ha tillåtit Nordkorea att fortgå med upptrappningen. Moskva och Peking sade i sin tur att Washington är ansvarig för eskaleringen.

Nordkorea har konsekvent avfärdat omvärldens krav på att landet ska avveckla sina kärnvapen i utbyte mot sanktionslättnader. Kim Jong-Un har istället lovat att aldrig ge upp sina kärnvapen och robotar. En ny lag har även klubbats, som godkänner kärnvapenattacker i ”förebyggande syfte” när regimen i Pyongyang känner sig hotad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.