Den tio dagar långa årliga hundköttsmarknaden, där hundar slaktas och äts upp, drog igång i staden Yulin i Kina under torsdagen. Hundkött äts i delar av Kina under vintern, eftersom man tror att köttet har hälsofrämjande aspekter, men äts i koppling till dagarnas kommande firande för att uppmärksamma sommarsolståndet.
Djurrättsaktivister försöker dock sätta stopp för handeln med hundkött som de menar sker på ett inhumant och ohygieniskt sätt, och konsumtionen av hundkött minskar i takt med att synen på hundar förändras – även i Yulin. Enligt internationella djurrättsorganisationer har antalet slaktade hundar i koppling till Yulins firande minskat med flera tusen under de senaste åren.
Hundar vanligare som sällskapsdjur
I Kina har hundar inte använts som sällskapsdjur i samma utsträckning som i Europa, det är något som börjat hända relativt nyligen.
– Det börjar bli väldigt vanligt i Kina att ha sällskapsdjur, och aktivister argumenterar för att man inte ska äta människans bästa vän. Tidigare har man betraktat oxar/vattenbufflar som en uppskattad arbetskraft i familjen, och därmed sett oxkött som lika otänkbart att äta som hundkött hos oss.
Tidigare har hundar mest funnits i hushåll på landet som till exempel vakter. Numera förekommer de i hemmen i även städerna, vilket gör människor mindre villiga att äta hundkött.
– Förr hade man dem som brukshundar, inte något man kelade eller delade säng med. Den urbana livsstilen i Kina har gett upphov till en mild syn på hundar och att man ser dem som familjemedlemmar, säger Marja Kaikkonen Meiling.
Förbjuds i Sydkorea
Samtidigt slog en domstol i Sydkorea under torsdagen fast att det är olagligt att döda hundar för deras kött – i längden kan det innebära att man förbjuder hundkött på tallriken i landet.
Omkring en miljon hundar tros gå åt till matlagning i Sydkorea varje år, men konsumtionen har minskat och myndigheterna har infört hårda regler för landets 17 000 hundfarmer.
Taiwan förbjöd hundköttskonsumtion i april förra året.