Sydkorea har slutat med sina propagandasändningar inför toppmötet. Bilden är från 2005 då båda sidor beslutat att sluta med sändningarna. De återupptogs igen 2015. Foto: AP/TT

Sydkorea stoppar propagandasändningar inför toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea har nu stängt ner sina propagandasändningar inför fredagens toppmöte. Det är första gången på två år som högtalarna tystnat på den södra sidan av den hårdbevakade gränsen.

Båda sidor har använt sig av högljudd propaganda via högtalare över gränsen mellan de två länderna på Koreahalvön. Sydkoreas sändningar med en blandning av musik och nyheter har nu stängts ner som en gest av försoning inför det planerade toppmötet vid gränsanläggningen Panmunjom. Även Nordkorea ska ha sänkt volymen på sina sändningar men uppgifterna därifrån är osäkra.

Sydkorea hoppas därmed bidra ”till fred och en ny start”, enligt ett officiellt uttalande. Nordkorea uppgav nyligen att man slutar med sina kärnvapenprov.

Nordkorea-krisen

Vill påverka

Propagandasändningar för att påverka den andra sidans soldater och delar av civilbefolkningen har pågått till och från sedan Koreakriget. 2004 kom man överens om att upphöra med sändningarna. När två sydkoreanska soldater skadats av nordkoreanska minor i den demilitariserade zonen, satte Sydkorea igång igen.

Toppmötet förbereds

Nu är båda sidor måna om att skapa en avspänd atmosfär inför toppmötet den 27 april mellan Sydkoreas president Moon Jae-In och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. Mötet blir det första mellan två koreanska ledare på ett decennium.

I juni väntas mötet mellan den amerikanske presidenten och den nordkoreanske ledaren äga rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet