Band i gränsstaden Panmunjom i Sydkorea symboliserar en önskan om återförening mellan länderna. Arkivbild. Foto: TT

Sydkorea vill tala om splittrade familjer

Publicerad

Sydkorea kommer att vilja tala om att återförena splittrade familjer vid de samtal som planeras med Nordkorea i veckan, uppger Sydkoreas enhetsminister.Även Nordkorea talar om vikten av att uppnå återförening.

De två länderna kom i förra veckan överens om att hålla sin första officiella dialog på mer än två år, och kommer att mötas under tisdagen i gränsstaden Panmunjom.

Samtalen kommer till stor del att handla om Nordkoreas deltagande i vinter-OS i Sydkorea, men även andra frågor väntas avhandlas under mötet.

– Vi kommer att förbereda oss för diskussioner om splittrade familjer och sätt att minska den militära spänningen, säger Sydkoreas enhetsminister Cho Myoung-Gyon, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Ökad spänning

Eftersom Koreakriget, som pågick 1950–1953, slutade med vapenstillestånd och inte i ett formellt fredsavtal är länderna fortfarande formellt i krig.

Spänningarna mellan länderna ökade förra året då Nordkorea gjorde stora framsteg i sitt förbjudna kärnvapen- och robotprogram. Ett kärnvapentest i början av september blev landets sjätte och mest kraftfulla.

Nyårstal

Initiativet till samtal kommer sedan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i sitt nyårstal sade att landet kan sända idrottare till vinter-OS i Sydkorea, även om han i samma tal även varnade om att avtryckarknappen för landets kärnvapen alltid finns på hans skrivbord.

Efter talet öppnade länderna en kommunikationskanal, en så kallad hotline, för att diskutera en dialog.

Statliga medier i Nordkorea har slutat fördöma Sydkorea och uppmanar i stället till en ”oberoende återförening”, där inte andra länder, som USA, är inblandade.

Under helgen sa USA:s president Donald Trump att han hoppas att samtalen ska beröra mer än bara OS, och att USA kan vara med i processen i ett senare skede.

En stor sydkoreansk-amerikansk militärövning har skjutits upp inför samtalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.