• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Till v: Kryssningsroboten släpps från ett F-15K-plan i Sydkorea. Till h: En bild från Nordkorea i slutet av augusti där diktatorn Kim Jong-Un sägs bevittna ett robottest. Foto: AP/TT

Sydkorea startar halshuggningsenhet – vill göra Kim Jong-un livrädd

Sydkorea uppger att man genomfört de första skarpa övningarna för en avancerad kryssningsrobot som skjuts från luften. Samtidigt rapporterar New York Times att ett specialförband känt som ”halshuggningsenheten” kommer sättas samman av sydkoreansk militär, för att få Kim Jong-Un att frukta för sitt liv.

Enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap sköts roboten i väg från ett F15K-plan, flög 400 kilometer och träffade ett mål. Roboten rapporteras kunna slå ut mål i hela Nordkorea inom 15 minuter, om den skjuts i väg nära gränsen.

Testet är enligt Sydkorea ett svar på Nordkoreas sjätte kärnvapentest den 3 september. Roboten tillverkas av Taurus, ett samägt bolag mellan tyska MBDA och svenska Saab Dynamics.

”Halshuggningsenhet” ska hota diktatorn

Ett annat försök att sätta skräck i grannlandet, rapporterar New York Times, är ett nytt specialförband känt som ”halshuggningsenheten”. De ska sättas samman innan året är slut, meddelade Sydkoreas försvarsminister Song Young-moo dagen efter Nordkoreas senaste test.

LÄS MER: Kim Jong-un: Medelmåttan som blev världens värsta diktator

Enligt representanter för försvaret ska specialstyrkan kunna genomföra räder över gränsen mot Nordkorea, men har inte officiellt fått order om att döda Kim Jong-un ännu.

Rustar med missiler

Sydkorea vill sända ett budskap till Nordkorea. Enligt Shin Won-sik, en general som tidigare var landets militära toppstrateg, rustar man även med missiler som ska kunna penetrera de underjordiska bunkrar där Kim Jong-un kan tänkas gömma sig vid ett eventuellt anfall från omvärlden.

LÄS MER: Nordkoreas kärnvapen: Så långt når deras robotar

– Det bästa avskräckande medel vi kan ha, förutom egna kärnvapen, är att få Kim Jong-un att frukta för sitt liv. I länder med ett medeltida statsskick som Nordkorea anses diktatorns liv vara lika värdefullt som hundratusentals vanliga människors liv, som skulle bli hotade i en kärnvapenattack, säger Shin Won-sik till tidningen.

TV: Trump om sanktionerna: ”Ingenting jämfört med vad som till slut måste ske”

Fakta: Taurus

Visa

Taurus KEPD 350 är en kryssningsrobot som släpps från flygplan. Roboten är utvecklad av Taurus, som ägs av Saab Dynamics och tyska MBDA. Roboten är utvecklad för att användas på nedgrävda mål, som bland annat bunkrar, och kan förinställas för att explodera på en viss våning i exempelvis ett bunkersystem.

För att undvika luftvärn flyger roboten lågt, med hjälp av bland annat gps, efter att den släppts.

Den fem meter långa roboten kan nå 50 mil, väger 1 400 kilo och har en stridsspets på 481 kilo.

Den kan användas på bland annat Gripenplan, och används sedan 2005 av flygvapnen i Spanien och Tyskland.

Sydkorea har köpt in omkring 170 robotar. En Taurus KEPD 350 rapporteras kosta uppemot tio miljoner kronor.

Källor: Saab, Yonhap, MBDA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Robottester i Nordkorea

Mer i ämnet