Frankrikes president Emmanuel Macron (vänster) välkomnar Rysslands president Vladimir Putin i Versailles Foto: AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Symbolladdat möte mellan Macron och Putin

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha satt Donald Trump på plats med ett ovanligt fast handslag ställdes Frankrikes nye president Emmanuel Macron i dag inför nästa diplomatiska utmaning: den ryske presidenten Vladimir Putin. Under ett möte i Versailles diskuterade de Syrien, Ukraina och situationen för homosexuella i Tjetjenien, säger Macron.

Macron själv hade utlovat tuffa tag inför mötet, som dock inleddes med glada miner.

Strax efter klockan två på eftermiddagen anlände Vladimir Putin till Versailles, där han möttes av Emmanuel Macron på den röda matta som rullats ut utanför slottet. De två presidenterna skakade hand och log mot kamerorna, innan de fortsatte in i den pampiga byggnaden.'

Macron tog upp frågan om kemiska vapen

På en presskonferens efteråt sade Emmanuel Macron att de hade dryftat kriget i Syrien, läget i Ukraina och situationen för homosexuella i Tjetjenien.

Om kemiska vapen brukas i Syrien kommer Frankrike att agera, deklarerade Macron. Putin å sin sida sade att samarbetet med Frankrike vad gäller agerandet i Syrien kan förbättras, och uttryckte oro över att man inte vet hur oberoende fransmännen är av USA:s agerande i Syrien.

LÄS MER: ”Adam” vittnar om tortyren av homosexuella i Tjetjenien: ”De kallade oss för djur”

Putin ställde in möte med Hollande

Relationen mellan länderna kring konflikten i Syrien är sval, och i oktober ställde Putin in ett planerat möte med Macrons företrädare Francois Hollande på grund av stark oenighet.

– Ryssland har alltid varit en viktig part och motpart i den franska utrikespolitiken. Hela Macrons utrikespolitik bygger, till skillnad från hans huvudmotståndare i valet, Marine Le Pen, på ett tydligt avståndstagande från Putins politik i bland annat Ukraina och Syrien. För Macron blir det väldigt viktigt att visa att han är tydlig mot Putin och att han inte anpassar sig till Putins utrikespolitik, säger författaren och journalisten Tomas Lindbom.

– Jag kommer att ställa tydliga krav i mina samtal med Ryssland, sade Macron i samband med G7-mötet i Italien i helgen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Frankrikes president Emmanuel Macron (vänster) välkomnar Rysslands president Vladimir Putin i Versailles Foto: AP/TT

Gnisslande relationer

De båda presidenterna står på motsatta sidor i en lång rad frågor. Och under valkampanjen anklagade Macrons medarbetare ryska medier för att försöka påverka den demokratiska processen. Putin gav också sitt stöd till Macrons konkurrent Marine Le Pen, som besökte den ryske presidenten en månad före den första valomgången.

LÄS MER: Det här är Emmanuel Macron

Det faktum att Putin träffat Le Pen betyder inte att man från rysk sida försökt påverka det franska valet, betonade Putin nu enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men Macron sade att de ryska nyhetsbyråerna Sputnik och Russia Today båda hade spridit ”allvarliga osanningar” om honom och hans valkampanj.

– När nyhetsbyråer sprider ärekränkande osanningar är de inte längre journalister, de är påtryckningsorganisationer, sade Emmanuel Macron enligt AP.

Uppmärksammad handskakning

Mötet skedde också efter att Macron berättat om motiven till hans uppmärksammade och utdragna handskakning med USA:s president Donald Trump under G7-mötet.

I en intervju med den franska tidningen Le Journal du Dimanche jämförde han den amerikanske presidenten med auktoritära ledare som Erdogan och Putin och beskrev hur man sätter sig i respekt hos dessa män:

– Donald Trump, den turkiske presidenten och den ryska presidenten befinner sig alla i en maktbalansens logik, vilket inte stör mig. Jag tror inte på en diplomati med offentliga invektiv, utan på bilaterala dialoger. Jag låter ingenting passera. Det är så man blir respekterad, sade Emmanuel Macron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer