Kriget i Syrien går in på sitt tolfte år

Uppdaterad
Publicerad

Läget i Ukraina riskerar att förvärra situationen i krigsdrabbade Syrien ytterligare, det larmar Tanya Evans på International Rescue Committee om.

– Ukrainakrisen hotar att få förödande konsekvenser för ett redan pressat folk, menar hon. 

14,6 miljoner människor i Syrien uppges vara i behov av humanitärt bistånd – vilket är rekordhöga nivåer, menar Tanya Evans Syrienansvarig på International Rescue Committee i Jordanien.

De olika svårigheter som befolkningen står inför gäller bland annat pågående konflikter, men framförallt har den ekonomiska situation lett till utspridd fattigdom och hungersnöd, menar hon.

Torka och hungersnöd 

Syriens veteproduktion har minskat med 50 procent sedan år 2020 och priserna har stigit till rekordnivåer. Dessutom upplevde man 2021 den värsta torkan på över 70 år. Detta har lett till dåliga skördar och påverkat tillgången till vatten och mat för miljontals människor.

– Majoriteten av alla hushåll står nu inför att behöva välja mellan mat vid bordet eller värme i sina hem. Då väljer många den begränsade maten de har råd med, och bränner övergivna däck och annat giftigt skrot för att värma sina hem, berättar Tanya Evans.

Ukrainakrisen förvärrar situationen 

Ryssland är världens största exportör av vete. Även Ukraina är bland de topp fem största vete- och spannmålsexportörerna i världen. Tillsammans dominerar de världsmarknaden och sätter till stor del marknadspriserna.

Sedan hälften av Syriens skörd uteblivit år 2020 och 2021, har landet varit beroende av veteimport från framför allt just Ukraina och Ryssland.

– Det pågående kriget i Ukraina och västvärldens sanktioner av Ryssland kommer utan tvekan att få långvariga effekter över hela världen, men framför allt kommer det att påverka länder som redan är konfliktdrabbade och som till stor del är beroende av vete från Ryssland.

Kriget fortfarande pågående 

Hundratusentals människor har dödats i Syrien sedan 2011 och hälften av landets befolkning har drivits på flykt.

Trots vapenvila i mars 2020, fortsätter dock bombningarna och beskjutningarna i många områden. Även civila mål är fortsatt utsatta. Då är det viktigt att det internationella samfundet inte glömmer Syrien, menar Tanya Evans.

– När vi går in i det 12:e året får vi inte glömma människorna i Syrien och i andra länder där det fortfarande pågår krig, säger Tanya Evans. Människorna är beroende av hjälp utifrån. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.