En typ av snara som använts som tortyrredskap av den syriska regimen. ”Caesar” är den mililtärfotograf som tagit bilderna och som rapporten bygger på. Foto: ”Caesar”Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Syrien mördade i industriell skala”

Publicerad

Syrien har mördat 11.000 människor som suttit fängslade av regimen. Det framgår av material som smugglats ut ur landet.

Bevisen tycks bekräfta att den syriska regimen ägnat sig åt mördande i ”industriell skala”. Uppgifterna avslöjas av den brittiska tidningen The Guardian.

Det är en avhoppad militärpolis som kontaktat en syrisk motståndsgrupp som stöds av Qatar, som är starkt fientligt mot diktatorn Bashar al-Assads regim som levererat bevisen.

55.000 foton

Det är kända advokater i rättegångar som rör krigsförbrytelser i Sierra Leone och före detta Jugoslavien som nu uppmärksammar fallen. En 31-sidig rapport har publicerats via en brittisk advokatbyrå som engagerats av Qatar, som tar aktiv del i kampen mot al-Assad.

– Det är hemska bilder på svältande kroppar. De påminner om bilderna från Belsen och Auschwitz efter andra världskriget, säger Desmond de Silva, en av advokaterna som analyserat bilderna, till al-Jazira.

Militärpolisen hade i uppdrag att ta foton av dem som de syriska trupperna dödade. 55.000 foton har granskats och enligt juristerna visar de på att 11.000 främst unga män har mördats systematiskt från mars 2011 till augusti 2012.

Utredarna talar om mord ”i industriell skala”. Offren ska ha torterats. Det finns spår av strypning och offren har varit utmärglade. Det är den största samlingen bevismaterial mot al-Assad-regimen som har framkommit under inbördeskriget som har pågått i 34 månader nu.

Räcker för åtal

Advokaternas undersökning har nu gjorts tillgänglig för bland annat FN. Materialet skulle enligt domarna räcka för att ställa syriska officerare och andra tjänstemän inför en krigsförbrytardomstol.

Enligt den avhoppade militärpolisen fick de anhöriga besked om att männen avlidit av hjärtattacker eller på grund av andningssvårigheter.

Avslöjandet publiceras inför de fredssamtal om Syrien som ska starta på onsdagen i Schweiz och där den syriska regimen deltar.

Syriska människorättsaktivister uppger att minst 50.000 gripna syriers öden är okända. Amnesty International beskriver i en rapport 31 olika tortyrmetoder som används av syriska styrkor. Syrien uppges ha 15 typer av hemlig polis och säkerhetsstyrkor.

Inför domstol

På tisdagen anklagade den USA-baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch världsmakterna för att motverka försök att ställa al-Assad inför internationell domstol.

Makterna hade istället ägnat stor tid åt att få bland annat al-Assad till förhandlingsbordet vid fredskonferensen om Syrien. Man borde fokusera på grymheterna parallellt med fredskonferensen, menar HRW.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet