FN:s klimatmöte i Bonn pågår mellan 6 och 17 november. Utanför har många passat på att sätta upp skyltar med olika budskap. Foto: AP/TT

Syrien skriver under Parisavtalet om klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Nicaragua för ett par veckor sedan undertecknade klimatavtalet från Paris 2015, återstod bara Syrien och USA på listan över länder som inte ville följa avtalet.
Under FN:s pågående klimatmöte i Bonn meddelade Syrien att landet tänker skriva under, vilket innebär att USA är det enda land som inte tänker följa avtalet.

Syriens miljöminister Wadah Katmawi tillkännagav på tisdagen – andra dagen på Bonn-mötet Cop23 – att hans land ska gå med i Parisavtalet ”så snart som möjligt”, skriver USA Today, Washington Post och flera andra medier.

– Jag vill bekräfta Syriens engagemang i Parisöverenskommelsen, sade miljöministern.

Enligt nyhetsbyrån Reuters välkomnade FN-mötet Syriens uttalande som en avsiktsförklaring att ingå i Parisöverenskommelsen, men konstaterade att Syrien ännu inte har lämnat in några officiella dokument för att gå med. Det blev heller inga applåder för Syrien, som har få allierade på FN-mötet, konstaterar Reuters.

Enligt SANA, Syrian Arab News Agency, tog Syriens parlament beslutet att skriva under FN:s klimatavtal den 22 oktober.

Nicaragua har tidigare vägrat skriva under Parisavtalet från 2015 med hänvisning till att det inte gick tillräckligt långt för att stoppa klimatförändringarna.

Nicaragua ändrade sig

Men nyligen ändrade sig alltså landets regering och sade i ett uttalande att avtalet är ”det enda sätt som ger förutsättningar för att möta den globala uppvärmningen och dess effekter”.

USA:s president Donald Trump meddelade i juni att USA ska dra sig ur Parisavtalet, som första land bland de 195 som skrivit under.

Men USA har en plats på klimatmötet i Bonn eftersom landet formellt inte kan dra sig ur Parisavtalet förrän 2020. När Trump förklarade att USA skulle lämna avtalet sade han att ”Vi drar oss ur, men ska förhandla för att se om vi kan få ett avtal som är rättvist”.

Många har försökt övertala honom att låta USA stanna kvar i Parisavtalet och den franske presidenten Emmanuel Macron sade i juli att han var hoppfull om att Trump skulle ändra sitt beslut.

I september sade EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete att Trumps besked om att lämna Parisavtalet kunde vara på väg att ändras, men det förnekades kort efteråt av Vita huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA lämnar klimatavtalet

Mer i ämnet