Donald Trump bekräftade i juni att han skulle fullfölja ett av sina vallöften om att USA ska dra sig ur Parisavtalet. Foto: TT

EU: USA kan vara på väg att ändra sig om Parisavtalet – Vita huset förnekar

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps besked om att lämna Parisavtalet kan vara på väg att förändras och USA kan komma att backa från beslutet att lämna klimatöverenskommelsen. Det uppgav EU:s klimatkommissionär vid ett toppmöte i Montreal i helgen. Uppgifterna förnekas dock av Vita huset.

USA:s president Donald Trump kan vara på väg att backa något från sitt beslut om att lämna klimatöverenskommelsen i Parisavtalet, rapporterar AFP.

”Försöker se över villkoren”

Beskedet kommer från EU:s kommissionär för klimatfrågor, Miguel Arias Cañete, vid ett toppmöte mellan klimat- och miljöministrar från ett 30-tal länder i kanadensiska Montreal under lördagen.

– [USA] uppgav att de inte kommer att omförhandla Parisavtalet, men de försöker se över villkoren för att de skulle kunna engagera sig enligt detta avtal, säger Arias Cañete, enligt AFP.

”Annorlunda budskap än tidigare”

Enligt kommissionären ska ett informellt möte hållas i samband med att FN:s generalförsamling samlas i nästa vecka, för att ”värdera hur USA egentligen ställer sig i frågan”, men tillägger:

– Det är ett budskap som är rätt så annorlunda från det vi tidigare har hört från president Trump.

Donald Trump bekräftade i juni att han skulle fullfölja ett av sina vallöften om att USA ska dra sig ur Parisavtalet.

Vita huset förnekar

USA deltog inte i mötet i Montreal, men hade observatörer på plats. Strax efter Arias Cañetes uttalande kom Vita huset med ett förnekande kring uppgifterna, rapporterar CNBC.

I ett uttalande påtalar man att ingen förändring skett kring president Donald Trumps hållning.

”Som presidenten har gjort tydligt kommer USA att dra sig ur om vi inte kan gå in i nya villkor som är mer gynnsamma för vårt land”, säger Lindsey Walter, en av Vita husets talespersoner.

LÄS MER: Detta innebär klimatavtalet – punkt för punkt

LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet

LÄS MER: Trumps argument mot klimatavtalet punkt för punkt – och hur de stämmer med verkligheten

Den samlade forskarvärlden, med FN:s klimatpanel i spetsen, är i princip ense om att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människans utsläpp av så kallade växthusgaser.

I vissa kretsar i USA har detta debatterats. President Donald Trump har flera gånger ifrågasatt klimatförändringarna och bland annat twittrat att växthuseffekten är ”en bluff, påhittad av kineserna”.

Han har också glatt sina anhängare genom att besluta att USA ska lämna Parisavtalet.

Det globala Parisavtalet förhandlades fram i december 2015. Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Källa: nyhetskanalen CNN, FN med flera (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA lämnar klimatavtalet

Mer i ämnet