Irakiska styrkor står vakt nära al-Qaim gränsen mellan Syrien och Irak. Striderna mot IS pågår fortfarande i delar av ökenområdet. Foto: AFP / Suleiman al-ANBARI

Syriens armé: Sista IS-fästet har fallit

Publicerad

Terrorstämplade Islamiska statens sista större fäste i Irak och Syrien har fallit. Det hävdar den syriska armén sedan den och dess allierade tagit kontroll över staden al-Bukamal i östra Syrien.

Beskedet kom vid lunchtid under torsdagen, dock ska striderna mot IS fortfarande pågå i delar av ökenområdet, enligt den syriska armén.

”Befrielsen av staden al-Bukamal är väldigt viktig eftersom den signalerar det allmänna fallet av terrororganisationen Daeshs projekt i regionen” skriver armén i ett uttalande där IS omnämns i form av den arabiska förkortningen.

Inledde offensiv under onsdagen

Det var under onsdagskvällen som uppgifter kom om att Syriens armé och dess allierade styrkor inlett en offensiv mot terrorgruppen IS största återstående fäste i Syrien och Irak.

Staden al-Bukamal i östra Syrien omringades och ”intensiva operationer” mot jihadisterna i staden inleddes, enligt nyhetsbyrån Sana.

Uppgifter: Irakiska styrkor deltar

Enligt det brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet deltar också irakiska styrkor som korsat gränsen i offensiven, men Bagdad förnekar detta.

När IS var som starkast 2015 kontrollerade gruppen stora områden i främst Syrien och Irak och tryckte egna pengar, införde drakoniska lagar och planerade attacker över stora delar av världen.

Sedan dess har en USA-ledd allians samt en annan allians mellan regeringsstyrkor och miliser med ryskt understöd slagit hårt mot det självutnämnda kalifatet.

Fakta: Striderna i östra Syrien

Efter IS självutropade huvudstad al-Raqqas fall i mitten av oktober flyttade kriget mot extremistgruppen till provinsen och staden Dayr al-Zawr i östra Syrien. Den del av staden som kontrollerats av IS intogs av regeringsstyrkor med stöd av regimtrogna milisgrupper och ryskt stridsflyg och nu har även al-Bukamal – den sista större stad IS höll i Syrien och Irak – återtagits från terrorgruppen.

Även på andra sidan den närbelägna gränsen mot Irak är IS hårt ansatt. Irakiska styrkor har varit framgångsrika i sin offensiv mot jihadisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.