Det förra parlamentsvalet 2016 slutade med att al-Assads parti och dess allierade vann en klar majoritet av platserna i parlamentet. Foto: AFP/TT

Syriens folk till val utan hopp om förändring

Uppdaterad
Publicerad

I dag går en sargad syrisk befolkning till valurnorna. Många saknar möjlighet att ens lägga sin röst. Men landets tredje parlamentsval sedan krigsutbrottet 2011 är inget annat än ett spel för galleriet, säger Syrienkännaren Aron Lund.

11 miljoner människor – halva Syriens befolkning – befinner sig på flykt.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har nästan hälften av dem flytt till andra länder och kan inte rösta. Dessutom står stora delar av landet utanför regimens kontroll, säger Aron Lund, Syrienkännare och analytiker vid den amerikanska tankesmedjan The Century Foundation.

– Internflyktingar kan rösta i en annan provins, men i rebellkontrollerade områden kommer man inte att kunna rösta överhuvudtaget. I praktiken är det ett val organiserat av regeringen som en styrkedemonstration: att de fortfarande kan organisera val, att alla institutioner tuggar på som de ska, att ”vi kör på som förut”.

I 2016 års parlamentsval vann president Bashar al-Assads Baathparti och dess allierade som väntat en klar majoritet av platserna i parlamentet. Valet, som av oppositionen kallades en ”bluff”, erkändes inte av FN och kritiserades hårt av omvärlden.

”Marionettpartier”

Under inbördeskrigets andra år genomfördes en folkomröstning där syrierna röstade fram en ny konstitution. Grundlagsändringen medförde en övergång till ett flerpartisystem som skulle ersätta Syriens halvsekellånga enpartistyre. Fint på pappret – men inte mer än så, menar Aron Lund.

– I teorin kan syrierna rösta på andra partier än al-Assads, men det är inget som kommer att påverka valet i någon riktning. Parlamentet består av ett litet antal små partier, allierade till al-Assads Baath-parti, som fungerar som en sorts marionettpartier.

Att få vetskap om vad den syriska befolkningen egentligen tycker är så gott som omöjligt.

– Det finns inga opinionsundersökningar och inga riktiga val. Redan före kriget slog man stenhårt mot fredlig opposition och demonstrationer, men nu talar vi om helt andra siffror. Det är uppenbart att många är motståndare till al-Assad och att många stödjer honom, men vilken opinion som är störst går inte att veta. Kriget har brutaliserat situationen helt och hållet.

Presidentval nästa år

Nästa år håller Syrien presidentval för första gången sedan 2014. Att det skulle sluta med något annat än ytterligare sju års mandatperiod för president Bashar al-Assad är mycket otroligt, säger Lund.

– Presidentvalet blir väl ännu mer teater än detta val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.