”Jag vill ha min barndom” – barnen på en flyktinförläggning i utkanten av Sofia, Bulgarien, protesterar mot landets mottagande av syriska flyktingar. Foto: Hann Nyberg/SVT

Syriska flyktingar protesterar mot Bulgariens mottagande

Uppdaterad
Publicerad

I Bulgarien protesterar nu syrier mot landets flyktingmottagande. Inget har hänt med deras ansökningar om uppehållstillstånd sedan de kom i oktober förra året.

”Vi vill ha vår barndom tillbaka” står det på plakaten som barnen håller i och ropen skallar ute på den före detta skolgården i Voenna Rompa i Bulgariens huvudstad Sofia. Av de 800 personer som bor här på den nedlagda skolan är 300 barn.

– Det kommer hit en lärare en gång i veckan, det är alldeles för lite. Det här är ingen barndom för dem. Vi vill att andra länder får veta hur vi behandlas här, säger Renas Abdi.

100 personer per dusch

Några av de intagna har inlett en hungerstrejk mot förhållandena; 100 personer delar på en dusch, maten lagas i korridorerna och pengarna som ska räcka till allt utom boende uppgår till motsvarande 300 svenska kronor per månad.

En av de ledande i protesterna är Jenj Ramo, sedan två dagar hungerstrejkar hon. 

– De vill stänga Guantanamo, men så öppnar det här! Det kommer bara löften från Europa att vi ska få det bättre, det kommer hit folk hela tiden och lovar saker men inget händer, säger Jenj Ramo och fimpar frustrerat sin cigarett i snön på skolgården.

Vill vidare till Sverige

Knappt ett hundratal personer kom ut på onsdagsförmiddagen för att visa sitt missnöje, eftersom de visste att ett team från BBC var på väg. Barnen har mössor och tjocka kläder som privatpersoner skänkt när de hörde om den flyktingvåg som kom i höstas.

De flesta här är kurder som flytt från Syrien och de SVT träffar vill vidare till Sverige eller Tyskland där de har ett nätverk och där de hört att förhållandena är bättre.

Bulgariska myndigheter har som mål att det inte ska ta längre än sex månader att få uppehållstillstånd, men människorättsorganisationer uppger att folk kan få vänta i upp till ett år.

– Bulgarien är tufft, vad jag vet så är det kanske 20 personer här av 800 som har hittat ett jobb. Vi andra ska leva på den här låga ersättningen varje månad, det är jättesvårt, säger Baiar Yousef som gått i flera dygn när hon flydde från Syrien till Europa med sin dotter.

Hon visar runt i skolbyggnaden där filtar skiljer de olika familjerna åt och där tvätt hänger i långa rader i korridorerna.

Tiodubblat flyktingantal

Skolbyggnaden i Voenna Rompa hade stått tom i tio år när Bulgarien plötsligt överraskades av en flyktingvåg från Syrien. Under 2013 kom 11.000 personer, vilket är 10.000 fler än år 2012.

– De bulgariska myndigheterna togs på sängen, men har gjort sitt bästa för att hantera situationen. Men det är fortfarande problem, till exempel får de ingen mat på flyktingboendena i Sofia, säger Boris Cheschirkov som är talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR till SVT.

Pepi Dzuranov, chef för lägret, är före detta militär och omtyckt bland de som bor här. Han kan förstå varför de protesterar.

– De vill ha en snabbare procedur, de flesta har varit här i fyra månader och här är inte tillräckligt med plats, värme eller mat. Det är väldigt problematiskt för dem.

Han anser att de pengar som EU bistått unionens fattigaste land Bulgarien med för att hjälpa att ta emot de syriska flyktingarna inte är tillräckligt.

– Vi gör vårt bästa, och vi har fått viss ersättning från EU för att rusta upp den här byggnaden. Men problemet är att det tar tid för de bulgariska myndigheterna att gå igenom deras ansökningar så de kan få tillstånd att resa vidare inom Europa, ingen av de som är här har fått det, säger han.

Lägerchefen Pepzi Dzuranov avslutar med ännu ett löfte: från och med nästa vecka kommer de som bor här få varm mat varje dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.