”Hon hade pryglats”, berättar Lina om systerns tid i saudiskt fängelse. Foto: SVT

Linas syster torterades i saudiskt fängelse: ”Hon kunde knappt gå”

Publicerad

I tre år har Lina al-Hathlouls syster Loujain suttit fängslad för att hon kämpat för kvinnors rätt i det ultrakonservativa kungadömet. När familjen fick träffa Loujain vittnade hon om svår tortyr.

– Hon kunde knappt gå, hon hade röda märken på kroppen och blåmärken på låren, säger systern Lina al-Hathloul till Utrikesbyrån.

Kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul fängslades första gången 2014 efter att hon startat en kampanj för saudiska kvinnors rätt att köra bil. Hon har också kämpat för att avskaffa det manliga förmyndarskapet, ett system som innebär att kvinnor måste ha tillstånd från en man för i stort sett allt i livet. Till exempel arbete, giftermål, köra bil eller för att söka sjukvård.

al-Hathloul släpptes nyligen villkorligt ur fängelset. Systern Lina hoppas nu på att USA:s nya president, Joe Biden, ska markera hårdare mot USA-allierade Saudiarabien.

– Regeringar måste sluta acceptera brotten som begås mot oss, och det är var Biden gör nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.