En man hjälper en av de skadade eleverna ut från skolan, där talibanerna i morse genomförde en massaker. Foto: TT

Talibanerna: Därför attackerade vi skolan

Uppdaterad
Publicerad

I morse dödades över 100 personer i en skolattack i Peshawar i nordvästra Pakistan. Bakom massakern ligger talibaner, som säger att de vill hämnas. – Det här var bara en trailer, säger Khorasani, talesperson för terrorgruppen bakom dådet.

Hundratals elever och lärare togs som gisslan när talibaner från terrorgruppen Tehrik-i-taliban Pakistan (TTP) tog sig in på militärskolan. De var både prickskyttar och självmordsbombare.

Enligt Muhammad Khorasani, talesperson för TTP är attacken ett svar på Pakistans militäroperationer.

Skolmassaker i Pakistan

– Vi attackerade skolan eftersom militären har attackerat våra familjer. Vi vill att militären känner vår smärta, säger han till Reuters.

Han varnar också för framtida dåd.

– Militären har alltid haft fel om vår förmåga. Vi kan fortfarande utföra stora attacker. Det här var det bara en trailer, säger han till Dailymail.

Hämndattack

Den omfattande militäroffensiven pågår mot i klanområdena i Norra Waziristan inleddes i juni. Över 1.600 personer har dödats under offensiven, enligt nyhetsbyrån AFP.

De halvautonoma områdena som gränsar till Afghanistan har i åratal varit gömställe för militanta islamister av allehanda slag, däribland al-Qaida och inhemska TTP samt utländska stridande som uzbeker och uigurer.

Välbevakad skola

Ann Wilkens, tidigare svensk ambassadör i Pakistan, ser allvarligt på händelsen.

– Det är jätteallvarligt. Det här är ju en arméskola, bör vara välbevakad och verkar ligga centralt i staden. Med det här visar talibanerna att ta de kan ta sig in överallt i stort sett, säger hon till TT.

Fakta: Talibaner i Pakistan

  • Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) är en paraplyorganisation som samlar en rad pakistanska rebellgrupper. Den bildades 2007 av Baitullah Mehsud, krigsherre från klanområdena i Södra Waziristan.
  • TTP har samma rötter som talibanrörelsen i Afghanistan.
  • Dess ledare har traditionellt kommit från de klankontrollerade nordvästra delarna av landet, men TTP utgör i dag ett ganska löst nätverk med närvaro även i storstäder som Karachi.
  • Två av rörelsens ledare, Baitullah Mehsud och Hakimullah Mehsud har dödats av amerikanska drönarattacker.
  • TTP säger sig vilja inrätta ett emirat i Pakistan, med extrem tolkning av islamisk lag.

Källa: BBC, AFP (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmassaker i Pakistan

Mer i ämnet