Foto: Enligt talibanernas talesperson, Suhail Shaheen, var varken regeringen eller ledningen i Afghanistan medvetna om al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiris ankomst till, eller vistelse, i landet. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP.

Talibanerna: Ingen kännedom om al-Zawahiris uppehälle i Afghanistan

Publicerad

På söndagen meddelade den amerikanska underrättelsetjänsten CIA att man dödat al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri i en drönarattack i centrala Kabul. På torsdagen uppgav talibanerna att man inte hade någon kännedom om hans uppehälle i Afghanistan och att de nu undersöker ”påståenden” om hans död, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Torsdagens uttalande är det första från talibanerna efter drönarattacken som dödade Ayman al-Zawahiri på en balkong i centrala Kabul. I ett sms till AP skriver talibanernas talesperson, Suhail Shaheen, att varken regeringen eller ledningen i landet var medvetna om hans ankomst till – eller vistelse i – Afghanistan.

Den svenske terrorfoskaren Hans Brun bedömer det dock som osannolikt att al-Zawahiri skulle ha tagit sig in i landet på egen hand.

– Det finns inte på kartan. Talibanerna släppte in bin Ladin och al-Qaida i slutet av 90-talet när de vunnit det afghanska inbördeskriget som rasade efter Sovjetunionens uttåg. Man lade upp riktlinjerna för ett krig mot västvärlden i Afghanistan, säger han i Morgonstudion.

Att al-Zawahiri befann sig i Kabul är snarare ett bevis på att talibanerna återigen släppt in al-Qaida i landet, menar Hans Brun.

Kommer leva upp till Doha-avtalet

I samband med att Afghanistan och USA skrev på Doha-avtalet 2020, som beskriver villkoren för de amerikanska truppernas tillbakadragande i landet, försäkrade talibanerna att inte hysa al-Qaida-medlemmar eller andra som försöker attackera USA.

I uttalandet uppger talibanerna att man beordrat underrättelsetjänsten att genomföra omfattande utredningar av al-Qaida-ledarens uppehälle i Afghanistan, att man kommer att leva upp till Doha-avtalet och ”ta reda på sanningshalten i påståendet” om al-Zawahiris död.

Enligt AP har Suhail Shaheen också försäkrat att det inte finns något hot mot västerländska länder, inklusive USA, till följd av ledarens död. 

Hot mot USA trots försäkran

Samtidigt som Suhail Shaheen meddelar att väst och USA inte behöver vara oroliga för hämndaktioner, har talibanerna med hänvisning till drönarattacken sagt att ”om sådana incidenter upprepas igen, och om Afghanistans territorium kränks, kommer ansvaret för eventuella konsekvenser att landa på USA”, rapporterar Reuters.

Ayman al-Zawahiris död i Kabul väcker frågor huruvida han fick en fristad i landet eller inte. Hur talibanerna väljer att agera på händelsen kan få betydande konsekvenser eftersom de söker internationell legitimitet och tillgång till miljarder dollar i frysta tillgångar.

Detta har hänt: FBI:s mest eftersökta man i al-Qaida död 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.