Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Talibanerna har lovat att kvinnors rättigheter inte ska inskränkas på samma sätt som tidigare, men löftena ses som tvivelaktiga av människorättsorganisationer. Foto: EPA/TT

Talibanerna: Kvinnor ska få studera – men avskilt från män

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor ska fortsatt få studera på universitet i Afghanistan, men då helt avskilt från manliga studenter, meddelar talibanerna enligt AP. Den nybildade regimens uttalande kommer efter en period av oro över att kvinnors rättigheter kommer begränsas efter maktövertagandet.

Under talibanernas tidigare tid vid makten var möjligheterna för kvinnor att utbilda sig obefintliga i Afghanistan. När talibanerna återigen kom till makten i augusti fruktade många därför en återgång det samhälle vi tidigare sett under talibanernas styre.

Regimen försökte försäkra befolkningen att så inte skulle bli fallet, men möttes av skepsis. Nu har regimen förtydligat vad de menar med att kvinnor fortsatt ska ha rätt till utbildning.

– Vi kommer inte tillåta att pojkar och flickor studerar tillsammans, säger den nyligen tillsatta ministern för högre utbildning, Abdu Baqi Haqqani, under en presskonferens.

Budskapet är att kvinnor fortsatt kommer kunna studera vid universitet under talibanernas styre, men då med strikta krav, som könsseparerade klassrum och obligatorisk täckande klädsel. Haqqani sade också att de ämnen som lärs ut på universitet i Afghanistan ska utredas, men utvecklade inte sitt resonemang.

Kvinnor stoppas från att idrotta

Under talibanernas första tid vid makten har regimen återkommande försökt övertyga omvärlden om att de förändrats och inte vill styra landet på samma strikta sätt som tidigare. Löftena har samtidigt varit tvetydiga och setts som tvivelaktiga av människorättsorganisationer andra bedömare.

Faktum är att kvinnors rättigheter i Afghanistan redan inskränkts på flera håll under det nya styret. För en tid sedan meddelade talibanerna till exempel att kvinnor stoppas från att idrotta i landet, samtidigt som demonstrationer för jämställdhet mötts av våld från regimens sida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet