”Attacken överraskade oss alla. Skolan i Peshawar, Army public school and college, är extremt hårdbevakad och normalt omöjlig att komma in för folk som inte har tillstånd”, säger journalisten Ali Shujaat Khan som bor och arbetar i Peshawar till SVT Nyheter. Foto: TT

”Talibanerna måste haft hjälp inifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Attacken överraskade alla. Över 100 personer rapporteras döda när talibanerna på tisdagsmorgonen slog till mot en skola.

– Skolan i Peshawar, Army public school and college, är extremt hårdbevakad och normalt omöjlig att komma in för folk som inte har tillstånd, säger journalisten Ali Shujaat Khan till SVT Nyheter.

Attacken kommer efter en sju månader lång regeringsoffensiv i de talibankontrollerade områdena söder om Peshawar.

– Regeringsoffensiven har varit mycket framgångsrik, många talibaner har dödats och därför kom den här terrorattacken som en blixt från klar himmel”, säger Ali Shujaat Khan som bor och arbetar i Peshawar till SVT Nyheter.

Skolmassaker i Pakistan

Extremt hårdbevakad

Han säger att skolan är extremt hårdbevakad och alla måste passera en rad säkerhetskontroller för att komma in i anläggningen. I skolan finns också en rad softistikerade militära installationer.

– Därför är det sannolikt att talibanerna haft hjälp inifrån – de angrep skolan från baksidan där skolpersonalens bostäder ligger, säger Khan.

Men inte bara skolan är hårt bevakad, utan också hela staden Peshawar; Khan beskriver staden som ett fort där den som kommer utifrån kontrolleras i flera militära vägspärrar innan det går att komma in i stadens centrum där skolan ligger.

– Valet av den här här skolan som ett terroristmål är typiskt för talibanerna. De vill visa att regeringens och arméns prat om den framgångsrika offensiven inte stämmer. Genom att slå till i den pakistanska militärens hjärta visar talibanerna sin styrka, säger Khan.

Ali Shujaat Khan tror att det kan dröja innan gisslandramat är helt över, och han fruktar att det kommer att bli mycket blodigt innan gisslandramat går mot sin upplösning.

– Talibanerna är hänsynslösa, de vill inte ha fred, terror är deras livsluft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmassaker i Pakistan

Mer i ämnet