Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Talibanerna stänger alla skönhetssalonger – en av få säkra mötesplatser. Se makeup artisten Aziz berättar mer om situationen. Foto: Samiullah Popal/EPA/TT/AP

Talibanerna stänger alla skönhetssalonger – en av få säkra mötesplatser

Uppdaterad
Publicerad

Heltäckande klädsel, utestängda från skolor och förbjudna att besöka parker. Skönhetssalonger har varit en fristad för afghanska kvinnor – nu tas även dessa bort.

Två år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan präglas landet av svår fattigdom. Nära 30 miljoner människor är i akut behov av humanitärt bistånd och samtidigt hårdnar möjligheterna hela tiden för kvinnor att försörja sig.

– Kvinnors liv har fullständigt förändrats de senaste två åren,  säger Heather Barr som är biträdande chef på Human rights watch. 

Hemlig salong

Den enda plats som fram tills för några veckor sedan sågs som en fristad för de afghanska kvinnorna var landets skönhetssalonger. Där har de kunnat samlas och umgås, men talibanstyret har bestämt att dessa ska stängas. 60 000 kvinnliga entreprenörer uppskattas bli påverkade.

– Mina barn är hungriga och jag vet inte hur jag ska kunna försörja mig, säger Aziz som har en salong.

När hon inte ser någon annan utväg tar hon emot kunder i sin källare i smyg. Men hon är hela tiden rädd och konsekvenserna av att ha en hemlig salong kan vara stora.

Fler förbud och restriktioner

Talibanerna håller det svårt sargade landet i ett järngrepp. Det finns ingen opposition som vill eller vågar göra motstånd och just kvinnors rättigheter fortsätter att vara ett stort hinder för att talibanerna ska få internationellt erkännande som den legitima regeringen i Afghanistan.

– Faktum är att de inte visat på något sätt att de är villiga att ändra sin politik. Istället har fler och fler restriktioner och förbud för kvinnor införts under dessa två år, säger Weeda Mehran som är Afghanistanexpert och lektor vid universitet i Exeter.

Följ med till en afghansk salong i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.