Under helgen har hårda strider rasat i staden Ghazni i Afghanistan. Foto: Reuters/TT

Talibanerna till offensiv i Afghanistan

Publicerad
Talibanerna i Afghanistan har gått till angrepp på flera håll i landet. Under helgen har hårda strider rasat i staden Ghazni och i norra delen har talibanerna lyckats erövra en militärbas.

Det var i fredags morse om talibanerna gick till angrepp mot Ghazni, en strategiskt viktig stad som ligger söder om huvudstaden Kabul utmed vägen mot den näst största staden Kandahar.  

På tisdagsmorgonen uppgav regeringen att militären lyckats driva ut talibanerna från Ghazni, något som tillbakavisades av talibanernas talesperson. Över 300 personer har dödats i striderna, av dem är omkring 100 poliser och militärer som blev överrumplade i sina hem på morgonen. Cirka 200 döda är talibaner och uppåt 30 är civilpersoner.

Militär förstärkning

Om Ghazni skulle falla till talibanerna skulle regeringen i Kabul få svårigheter att hålla den södra landsänden. Därför skickade Kabulregeringen militära förstärkningar under måndagen och USA bombade mål runt staden för att hjälpa den afghanska militären. 

I den norra provinsen Faryab har talibanerna lyckats erövra en militärbas efter flera dagars belägring.  I basen fanns 140 afghanska soldater och enligt rapporterna fick de slut på ammunition och hade varken mat eller vatten. 14 soldater uppges av dödatss under angreppet. 

Regeringen tagen på sängen

Regeringen i Kabul tycks ha tagits på sängen av talibanernas plötsliga offensiv. I början av sommaren rådde eldupphör mellan parterna och regeringen hade hoppats på en fortsättning av vapenvilan. Hemliga möten hölls i Qatar om ett eventuellt fredsavtal. 

Men nu försöker alltså i stället talibanerna flytta fram positionerna på flera håll.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer