Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Talibanernas egna bilder visar en tom säkerhetsmyndighetsbyggnad. Exakt när bilderna är fotade är ännu oklart, men kan vara de första bilderna som kommit från Kunduz sedan talibanerna uppgetts ha tagit kontroll. Foto: Reuters

Talibanerna tar tre huvudorter på en dag

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna har intagit tre afghanska provinshuvudstäder under söndagen – däribland viktiga Kunduz – och fem sedan i fredags.

– Jag har svårt att se att något kan stoppa talibanerna nu, säger Afghanistankännaren Anders Fänge till TT.

Talibanerna har erövrat Taloqan, huvudstad i provinsen Takhar i nordöstra Afghanistan.

– Vi drog oss tillbaka från staden i eftermiddags efter att inte ha fått förstärkningar från regeringen, uppger en säkerhetskälla.

Talibanerna meddelade tidigare på söndagen att de intagit Sar-e-Pul och Kunduz, huvudorter i de nordliga provinserna med samma namn.

Uppgifterna om Kunduz fall kommer efter att hårda strider rasat mellan regeringsstyrkor och talibaner i de centrala delarna av staden. Talibanerna har haft som mål att ta kontroll över Kunduz i flera år. Att de nu intar staden är rörelsens största seger sedan den inledde sin stora offensiv i maj, efter att USA inledde sitt uttåg ur landet.

– Det är en relativt stor stad som ligger strategiskt viktigt nära gränsen till Tadzjikistan, säger Anders Fänge till TT.

Offensiv i norr

Talibanerna har historiskt sett haft svårt att få fäste i norra Afghanistan. Tadzjiker och uzbeker utgör de största folkgrupperna i flera provinser, medan talibanrörelsen i första hand består av pashtuner – landets största etniska grupp. Men talibanerna har släppt in fler folkgrupper i rörelsen, vilket banat väg för deras framfart i norr.

– De har spelat på missnöjet med regeringen i Kabul och har fått in folk från andra etniska grupper, som uzbeker och tadzjiker, i befälspositioner, säger Anders Fänge.

Syftet med talibanernas kraftiga offensiv i norr har varit att hindra de gamla motståndsrörelserna som kämpade mot dem under 1990-talet i den så kallade Norra alliansen från att mobilisera sig på nytt, enligt Anders Fänge.

– Nu håller talibanerna ett stort antal distrikt som de inte var i närheten av när de satt i regering. De ville förekomma en återuppståndelse av Norra alliansen, säger Anders Fänge.

Understöd från USA

Regeringsstyrkorna har fått hjälp av amerikanska stridsplan, som bombat talibanernas positioner i Sheberghan, den provinshuvudstad i nordliga Jawzjan som islamiströrelsen intog på lördagen.

De USA-ledda utländska trupperna har inlett sitt uttåg som ska vara fullbordat den 11 september. Anders Fänge räknar inte med något internationellt militärt understöd till Afghanistans armé framöver, varken från USA eller andra aktörer.

– Kina och Ryssland stärker sina förbindelser med talibanerna. Till och med när det gäller Indien, som är traditionellt emot talibanerna, finns vissa uppgifter om att de öppnat upp förbindelser. Alla ser skriften på väggen och försöker anpassa sig, säger Anders Fänge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet