Polisen försökte stoppa demonstranterna med våld. Foto: EPA

Polisen använde tårgas mot demonstranter i Bangkok

Uppdaterad
Publicerad

Thailändsk polis använde tårgas, vattenkanoner och sköt med gummikulor mot ett tusental demonstranter som trotsat coronarestriktionerna och samlats i Bangkok för att kräva premiärminister Prayuth Chan-Ochas avgång.

Söndagens demonstration markerar ettårsdagen av de första, då studentledda, protesterna med krav på premiärministerns avgång och en ny konstitution. Under det gångna året vidgades protesterna till att också kräva reformer av monarkin.

Demonstranterna anklagar premiärministern och regeringen för att ha misskött coronapandemin och därmed orsakat många människors död.

– Regeringen har varit dålig på att hantera situationen och om vi inte gör någonting blir det ingen förändring, sade Kanyaporn Veeratat som deltog i protesterna, till Reuters.

Förbud för större folksamlingar

Polisen försökte stoppa demonstranterna med våld efter att de försökt ta ner den taggtråd som satts upp för blockera vägen till regeringsbyggnaden.

Polisen hade uppmanat människor att inte delta i dagens protester på grund av risken för smittspridning och med hänvisning till det rådande förbudet mot folksamlingar på fler än fem personer.

Frustration över att smittspridning

Den senaste veckan har det förekommit gatuprotester mot premiärministern från flera grupper, inklusive tidigare allierade till Prayuth Chan-Ocha. I Thailand finns en ökande frustration över att smittspridningen i landet fortsätter och ekonomin skadas.

På söndagen rapporterades 101 dödsfall med covid-19 i landet. Totalt har 3 241 människor avlidit med covid-19 i Thailand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.