Människor har strömmat till Victoria Park för den 22:a helgen av protester mot regionens – och Fastlandskinas – styre. Foto: Kin Cheung / AP

Tårgas mot Hongkongprotester utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Hongkongpolisen avslog ansökan om demonstrationstillstånd. Men människor har ändå strömmat till Victoria Park för den 22:a helgen av protester mot regionens – och Fastlandskinas – styre. Protesterna möttes av tårgas från polisen.

Efter att ha nekats att delta i Hongkongs lokalval den 24 november uppmanade den kände demokratiaktivisten Joshua Wong människor att ansluta till lördagens demokratiprotest.

-Om fler än 100 000 hongkongbor går ut på gatorna i morgon så kommer världen se att Hongkongs folk kämpar för fria val, sade Wong på fredagen.

Tusentals följde hans uppmaning trots att polisen avslagit tillståndet för den planerade demonstrationen i Victoria Park, som kommit att bli ett centrum för proteströrelsen.

-Regeringen och polisen har ignorerat och motarbetat människors krav så rörelsen måste fortsätta, säger 18-årige demonstranten Gordon Tsoi.

Tårgas mot demonstranter

Många av deltagarna var svartklädda och valde att trotsa det maskeringsförbud som infördes för en knapp månad sedan. Polisen genomförde i sin tur visitationer och sköt strax efter klockan 9, svensk tid, tårgas mot demonstranterna.

Parallellt med att marschen förbjöds beviljades tillstånd för två andra prodemokratiska sammankomster.

Dessutom meddelade 100 oppositionella kandidater i det stundande lokalvalet att de – i protest mot att polisens beslut – skulle hålla väljarmöten i Victoria Park. Varje kandidat har rätt att anordna sammankomster med upp till 50 deltagare utan att söka tillstånd, och kandidaterna hävdade att de därför tillsammans lagligen kan samla 5 000 människor.

Polisen varnar

Hongkongpolisen har dock enligt South China Morning Post varnat för att detta skulle betraktas som ett försök att runda det avslagna demonstrationstillståndet.

-I min tolkning är syftet detsamma. Det skulle strida mot lagen, säger polischefen Ng Lok-chun enligt tidningen.

Protesterna i Hongkong

Visa

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började samtidigt utvidga sina krav till att gälla ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna enligt arrangörernas siffror samlat runt två miljoner människor. Samtidigt har konfrontationerna mellan polis och demonstranter har gradvis eskalerat sedan i somras.

Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien. Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Under senare år har massprotester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 använde occupyrörelsen civil olydnad för att kräva ett mer demokratiskt valsystem. Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet m. fl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet