Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kirsti har träffat nya vänner genom träningen. Foto: EBU

Taekwondo för äldre i Trondheim blev succé

Uppdaterad
Publicerad

Taekwondoklubben i Trondheim hoppades på en handfull deltagare när de började erbjuda kurser för äldre. Istället dök över 70 personer upp.

– Jag hade aldrig ens kunnat drömma om att börja med det här. Att växa är viktigt även för oss äldre, säger Kirsti Stamnes, 77, som är en av deltagarna.

Två gånger i veckan går Kirsti Stamnes på Taekwondolektioner på Trondheim Taekwondoklubb i Norge. Klubben upplever att träningen haft en positiv inverkan på de äldre, som bland annat får nya vänner under träningen.

– Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att detta skulle öka till 71 deltagare med en medelålder på 73 år, säger klubbens föreståndare Gunnar Rugsveen.

Dessutom gör träningen att fler äldre blir kvar i sina hem längre istället för att flytta in på äldreboende, enligt kommunen.

– Du får styrka, balans, minne. Du tränar hela kroppen, vilket gör det möjligt för människor att bo hemma längre. Det är ett genialt sätt att spara pengar, säger Hildegunn Sletvold, avdelningschef Trondheim kommun.

Följ med på ett träningspass, där Kirsti Stamnes utför en Chong-ji, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.